• En dan het eerste…

  Posted on november 4, 2019 by in KNSB OZU 1


  [Door: Jo Drijver]

  Een overvolle schaakzaal aan de Boorstraat met een daverend slot. Alle drie de teams boekten een fraaie en soms onverwachte overwinning. Laat ik me beperken tot het eerste hoewel ik door het rondlopen en surveilleren nauwelijks oog had voor wat er op de borden gebeurde. Maar de sfeer en de inzet waren geweldig. Alle spelers zetten zich in voor een goed team resultaat en waren niet uit op een persoonlijke triomf.

  Leo inspecteert de troepen.

  Hemmo, onze laatste aanwinst, kreeg met wit wel wat initiatief maar zag geen kans om er iets uit te halen en meer dan een  remise zat er niet in. Jan Maarten wist zowaar twee pionnen te veroveren maar helaas bleek zijn stelling niet bestand tegen de druk van een toren en twee lopers. De pionnen moesten ingeleverd worden en ook hier werd het remise. Een rustig begin van een geweldige wedstrijd.

  Pieter kwam vragen of hij het verzoek tot remise van zijn tegenstander kon aanvaarden. Alles was echter nog niet duidelijk. Gezien zijn voorsprong in tijd ging hij alle borden langs om de toestand in ogenschouw te nemen en besloot om door te spelen. Zijn poging om te winnen mislukte door goed tegenspel. Uiteindelijk werd het hier ook remise. Maar de anderen waren niet meer te houden.

  André komt om te winnen en had deze middag gelukkig wit. Het was duidelijk. Vanaf de opening trok hij ten aanval maar zijn tegenstander toverde steeds de beste zet uit zijn mouw en maakte het onze speler erg lastig. Toch lukte het André om het punt binnen te slepen. Het hek was van de dam. Meindert leek ogenschijnlijk in de verdrukking te komen door de breed opgezette aanval van wit. Dan is hij echter op zijn sterkst. Trekt heel rustig een verdedigingslinie op om vervolgens toe te slaan. Een fraaie overwinning.

  Ook Marcel liet zich als zo vaak van zijn goede kant zien. Wachtend op zijn kans wist hij in een explosieve stelling een stuk te winnen en daarmee de partij hoewel hij wel erg geconcentreerd moest blijven. Als laatsten zaten Arie en Robert nog achter de borden. Arie had het naar zijn zin in een naar mijn idee ouderwetse opening. Bekend terrein voor hem. Als in zijn beste dagen zag hij waar de zwaktes van wit zaten en hoe hij tot winst moest komen. Aanvallen langs de a-lijn en daar op zoek gaan naar buit. Vervolgens de witte aanval op de h-lijn afslaan met een loperoffer waarna een duidelijk gewonnen stelling op het bord kwam. Een overmacht aan zwarte pionnen was op weg naar de overkant. Die werd niet meer bereikt omdat zijn tegenstander het hopeloze van de situatie inzag.

  Toen werd helemaal duidelijk hoe het team momenteel in elkaar zit. Niemand ging op weg naar de uitgang. Het uitgespeelde zevental verzamelde zich om bord vijf om te zien hoe Robert het eindspel in alle rust naar zich toe trok. Een daverend 6½ – 1½  overwinning op Veenendaal dat haar eerste wedstrijd met dezelfde cijfers had gewonnen.

  Na afloop bleek dat Veenendaal drie basisspelers miste waaronder het eerste bord  (2330 rating). Bij ons is dat gelukkig niet het geval. Wij hebben een negental waarbij alle spelers aan hebben aangegeven alle wedstrijden te kunnen en willen spelen. Helaas is dat niet mogelijk zodat er noodgedwongen iedere wedstrijd iemand reserve moet zijn. Volgens schema ditmaal Albert Jan Hummel die nu in het vervolg alle wedstrijden kan spelen.

  We spelen 72 partijen in 9 wedstrijden. Ieder, zonder aanziens des persoons, dus 8 partijen per speler. Rekenkundig is 8 x 9 te vervangen door  9 x 8. Jammer genoeg kan  niet anders.

  Het team gaat er voor en een ieder heeft zich solidair verklaard.

  Uitslagen

  Oud Zuylen Utrecht 1 Veenendaal 1   Score
  Nieuwenhuis, P.P.M. (Pieter) 2228 Offringa, J.M. (Joost) 2288 z-w ½ – ½
  Bouwmeester, A. (Andre) 2165 Kampman, T. (Tijmen) 2240 w-z 1 – 0
  Linde van der, M. (Meindert) 2095 Sanders, C.W.J. (Catheleijne) 1918 z-w 1 – 0
  Os van, M. (Marcel) 2085 Meijenfeldt von, B.M. (Bart) 2220 w-z 1 – 0
  Beekman, R. (Robert) 2249 Dodeweerd van, M. (Matthijs) 1870 z-w 1 – 0
  Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2003 Goudriaan, E. (Etienne) 2311 w-z ½ – ½
  Schwartz, A.J. (Arie) 2051 Chatinier du, A.L. (Gunie) 1892 z-w 1 – 0
  Mulder, H.W. (Hemmo) 2008 Loonstra, A. (Arjen) 1842 w-z ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 2111 Gemiddelde Rating: 2073   6½-1½

One Response so far.

 1. Huib Olij schreef:

  Prima stukje Jo. Het teamleiderschap van het 1e is nog steeds uitstekend belegd in jouw handen. De spelers putten volgens mij ook nog steeds inspiratie uit jouw begeleiding. Een tip voor de volgende gezamenlijke zitting van onze 3 KNSB-teams. Wegens het ruimtegebrek stel ik voor de eerste 4 borden van het 1e op het podium te plaatsen. Dat maakt het iets gemakkelijker voor de overige spelers om bijv naar de wc te gaan of een consumptie te nuttigen / bestellen of naar andere spelers te kijken.