• Eerste verliest van Voorschoten 2

  Posted on oktober 10, 2022 by in KNSB OZU 1

  Door: Jo Drijver

  Het begon al met een grote teleurstelling. Jaap van der Tuuk zou na enkele seizoenen het eerste weer komen versterken. Helaas moest hij op het allerlaatste moment afbellen. Paniek. Geen telefoonnummers bij de hand. Ton was er niet. Het tweede bracht uitkomst. Judith was reserve en zou wat later komen. Na een spoed bericht kwam ze aangesneld. Spelen in het eerste aan bord 2 was geen probleem. Kom maar op. Zij was het eerste klaar met een prachtige remise. Dit had de spelers van het team wakker moeten schudden. Helaas gebeurde dit niet. Langzaam maar zeker ging het bergafwaarts.

  Daniël leek de opening goed door te komen maar de zwaktes werden goed uitgebuit door zijn tegenstander. Ook Arie en Mijndert konden hun succes uit de eerste wedstrijd niet herhalen. Bij Arie leek wel of er een bom ontplofte in zijn stelling. Zijn stukken stonden op de damevleugel, maar de klappen vielen aan de andere kant. Bij Mijndert ging het veel langzamer maar de achterstand van een pion kon niet worden gecompenseerd.

  Successen van Hemmo en Jan Maarten gaven de stand een wat rooskleuriger aanzien. Hemmo speelde vanaf het begin met zwart gelijk op winst. Wit werd in het defensief gedrongen ten koste van de nodige pionnen. Toch leek wit er uiteindelijk goed uit te komen maar wat onnauwkeurige zetten gaven zwart de kans om terug te slaan. Een zgn. dameoffer bracht zwart een beslissend voordeel dat nauwkeurig tot winst werd gebracht. Jan Maarten kwam met licht voordeel door de opening en sloeg vervolgens toe met een stukoffer. Het was niet alleen maar kommer en kwel.

  André zwoegde aan het eerste bord en probeerde zich uit de omsingeling te bevrijden middels een stukoffer waardoor hij wat gevaarlijke vrijpionnen kreeg. Dat bleek niet genoeg en wit gaf hem geen enkele kans meer. De nederlaag was een feit. Alleen Albert Jan bleef met een pion achterstand zwoegen in een eindspel dat minder stond. Wit wist echter de juiste weg naar winst niet te vinden zodat we er met een nederlaag van 5-3 nog goed afkwamen na een leuke en gezellige wedstrijd.

  Oud Zuylen Utrecht 1

  Voorschoten 2

  Uitslag
  Bouwmeester, A. (Andre) 2120 Gunther, J.C.A. (Justin) 2107 0 – 1
  Amerongen van, J. (Judith) 1714 Schouten, H. (Henk) 2079 ½ – ½
  Linde van der, M. (Meindert) 2096 Damen, I.P.C. (Igor) 2138 0 – 1
  Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2005 Driessen, M.J. (Marcus) 2040 1 – 0
  Hummel, A.J. (Albert Jan) 2012 Kempen van, R.P.D. (Roderick) 2000 ½ – ½
  Schwartz, A.J. (Arie) 2014 Lindeboom, E.J. (Hans) 1904 0 – 1
  Mulder, H.W. (Hemmo) 1975 Weidema, L. (Luuk) 1807 1 – 0
  Kuijper, D. (Daniel) 1849 Hoeven van der, C. (Carsten) 1688 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1973 Gemiddelde Rating: 1970 3 – 5

  De richtlijnen voor het bezit en afgaan van telefoons zijn door de KNSB met ingang van dit seizoen aangepast, maar heel moeilijk uit te leggen en te hanteren. Deze wijzigingen waren kennelijk alleen doorgegeven aan de officiële wedstrijdleiders in de meester- en eerste klasse. De week voor deze competitieronde werden ze ook verspreid onder de teamleiders van de andere klassen. Gelukkig waren alle spelers zo vriendelijk om de apparaten voor de wedstrijd uit te zetten zodat de nieuwe regels niet uitgelegd hoefden te worden.

  Richtlijn mobiele telefoon in de speelzaal

  • Verboden is het dragen van een mobiele telefoon op het lichaam, in een jas of tas die wordt meegenomen tijdens een wandeling door de speelzaal of bij bezoek aan het toilet. Een overtreding van deze regel wordt bestraft met het verlies van de partij.

  • Toegestaan is het meenemen van een mobiele telefoon tot in de speelzaal mits deze wordt uitgeschakeld bij aanvang van de partij. Deze telefoon mag:

  – in een tas of jas bewaard worden naast de speeltafel, of hangende op een stoel.
  – afgegeven worden aan een niet-spelende teamleider.
  – afgegeven worden op een algemene verzamelplaats of kluis voor mobiele telefoons.
  – op de speeltafel liggen.

  • Bestraffen overtreding telefoon of ander elektronische communicatiemiddel in de speelzaal: Indien vastgesteld wordt dat een mobiele telefoon niet uitgeschakeld op een toegestane plek in de speelzaal is, dan wordt de speeltijd van de spelende eigenaar bij een eerste overtreding gehalveerd met een maximum mindering van 10 minuten. Bij een tweede overtreding verliest hij de partij en de arbiter bepaalt het resultaat van de tegenstander.

  Richtlijn overmacht

  • Een beroep op overmacht kan slechts onder zeer uitzonderlijke omstandigheden worden gehonoreerd. De bewijslast van de aanwezigheid van de zeer uitzonderlijke omstandigheden rust op de speler. De speler dient bij een probleemloze reis 30 minuten voor aanvang aanwezig te zijn. Wie te laat vertrokken is, kan nooit een beroep op overmacht doen, ongeacht wat voor tegenslag hij onderweg ondervindt. Van een speler wordt verwacht dat hij anticipeert op mogelijke problemen. Dit betekent dat de speler tijdig informeert naar de weersvoorspellingen en naar de meldingen op internet van files en vertragingen bij het openbaar vervoer. Overmacht is alleen mogelijk indien het oponthoud binnen de Nederlandse grenzen is opgetreden.

  • Indien een speler tijdens zijn reis buiten zijn schuld wordt opgehouden dan kan een beroep op overmacht alleen gehonoreerd worden indien de speler minstens 30 minuten voor het geplande aanvangstijdstip, al dan niet via de teamleider of een ander persoon, de wedstrijdleider verwittigt.

  • Indien de wedstrijdleider van mening is dat overmacht is aangetoond kan de wedstrijdleider, afhankelijk van de duur van het verzuim en beschikbaarheid van de locatie, tijdscompensatie toepassen.

One Response so far.

 1. Jaap van der Tuuk schreef:

  Dit is de eerste keer in meer dan 50 jaar dat ik verstek moest laten gegaan bij een teamwedstrijd.Met veel kunst-en vliegwerk had ik nog met tijdsachterstand aanwezig kunnen zijn,maar zij die me een beetje kennen weten dat ze het punt dan beter meteen aan de tegenstander kunnen geven;ik ben niet voor niets altijd vroeg aanwezig.Gelukkig hebben we Judith! Die heeft een sterke vooruitgang geboekt en wordt niet van een Niemannetje verdacht.