• Eerste moet buigen voor Caissa-Eenhoorn 2 (4,5-3,5)

  Posted on april 13, 2014 by in extern, partijen

  ajedrez (door Jo Drijver) Deze zaterdag speelde Oud Zuylen met een aangepast team. Enkele jeugdspelers werden opgesteld om ervaring op te doen in de KNSB-competitie nl. Bertrand Weegenaar, Anton van der Kolk en niet voor de eerste keer Hans de Lange. Wie dacht dat we zouden worden afgedroogd nu onze toppers Jaap van der Tuuk en Carol-Peter Gouw niet beschikbaar waren, kreeg in eerste instantie gelijk maar in tweede instantie gelukkig niet. Wout van Veen speelde weer fel op de aanval maar als zo vaak is niet altijd de aanval de beste verdediging – zeker niet als die verdediging wordt verwaarloosd. Daarnaast pakte Hans de Lange, ook agressief, een pion op c3, die wit meer in de weg stond dan hij er voordeel van had. Een witte loper op a3 verhinderde vervolgens de zwarte rokade waarna een witte aanvalsgolf de zwarte verdediging overspoelde.
  Bij Frans ging het er rustig aan toe. De stelling bleef netjes in evenwicht maar was niet al te makkelijk. Frans zag een combinatie die nog niet werkte. Om dat mogelijk te maken speelde hij een zet welke echter niet de oplossing bracht maar wel direct tot verlies leidde.
  Vervolgens begon onze jeugd zich te roeren. Anton won een stuk maar verzeilde in een vreselijke stelling. Het extra stuk woog nauwelijks op tegen de druk die wit op de zwarte stelling uitoefende. Een voorstel tot remise werd vervolgens aanvaard (3½- ½ achter). Vervolgens begon het te lopen. Bertrand offerde een stuk waarvan niemand wist of het goed of fout was. Maakt overigens niet uit. Onze secretaris voerde de partij met strakke hand naar winst (zie de partij met commentaar van Bertrand). Marcel van Os, aan het eerste bord, speelde opnieuw een solide partij waarin hij met zeer veel geduld een winnende stelling opbouwt. Zwart kon weinig anders doen dan verdedigen. Met een loperoffer op f7 werd de zwarte stelling vervolgens opgeblazen (3½-2½ achter). Onze goochelaar, strateeg, optimist en wat al niet meer, verspeelde een pion op h7. Dat niet alleen maar ook had hij ruimtegebrek voor zijn stukken. Met de pracht zet Lf5 beheerste hij het veld b1 waardoor de zwarte toren via a5 op ongestoord op de b-lijn kon opereren. Met de andere toren op h8 en de loper inmiddels op e4 wist hij de witte koningsstelling in een wurggreep te nemen. Een wel zeer fraai stukje van het opbouwen van een winststelling. Dirk Floor werd dan ook met heel veel complimenten overladen. Terecht, voor zo’n meesterstukje.
  Tot slot onze voorzitter. Door een wat ondoordachte zet in het begin van het middenspel verloor hij een belangrijke pion. Mopperend liep hij door de zaal. Dat werd niets meer! Gelukkig gaf hij nog niet op en begon hij als van ouds te vechten. En zowaar, hij won een kwaliteit en met twee torens tegen een paard en een toren en een extra pion ging hij op zoek naar de winst. Het probleem bleek niet zo makkelijk. Een opening bleek nauwelijks te forceren. Toen dat wel lukte had het wat teveel pionnen te hebben gekost en kreeg de speler uit Hoorn een zeer sterk centrum dat fataal bleek te zijn. Het was een stelling om niet akkoord te gaan met remise en om door te vechten. Soms loopt het helaas verkeerd af. Compliment voor het geweldige gevecht. Nog een tijdje zitten praten met een voormalig lid van Oud Zuylen, Rolf Brouwer, uit de vijftiger en zestiger jaren. Toen een echt jeugdlid, nu een zeventiger. Was begonnen bij de RK-schaakvereniging MAT in Utrecht (daar speelden o.a. ook zijn grootvader en Gerard Verholt) en overgegaan naar OZ na het opheffen van die vereniging. Van de huidige leden kende hij (naast Jo Drijver) alleen de 90-jarige Henk Bloemink nog. Maar ja, wie kent die niet.

  T Caissa-Eenhoorn 2 2022 Oud Zuylen 1960
  1. Ron Deen 2105 Marcel van Os 2119 0 1
  2. Sjors Broersen 2080 Dirk Floor 2150 0 1
  3. Joseph Molenaar 2090 Ed van Eeden 2094 1 0
  4. Ronald Ritsema 2053 Frans Sanijs 1999 1 0
  5. Ardjan Langedijk 2107 Wout van Veen 1873 1 0
  6. Alexander Geerts 2078 Hans de Lange 1709 1 0
  7. Abel Romkes 1897 Bertrand Weegenaar 1837 0 1
  8. Piet Aardenburg 1770 Anton van der Kolk 1895 ½ ½

Comments are closed.