SOS OZU 1

Eerste externe wedstrijd, even inkomen

Ik had niet de ambitie om elke wedstrijd een verslagje te maken. Iets met tijd. Maar goed Sander gaf wel een goed argument. “Ik schaak graag bij dit team, ook omdat we die leuke stukjes hebben. We zijn het enige team die dat heeft.” Tsja dat is allemaal waar. En Sander heeft gewonnen, dus Sander, deze is voor jou. Sander en Daniel waren de enige twee die wisten te winnen. En beiden wel overtuigend voor zover ik kon zien. Bij de Daniel was het pleit snel beslecht. Zijn tegenstander pikte een pion met zijn dame mee. De penning die daaruit ontstond kostte een stuk. De rest was niet ingewikkeld.

Drie verliespartijen. Op papier waren we sterker, in de praktijk, aan het bord niet zo scherp. Ikzelf speelde best wel goed, maar in een gesloten Spaans na 8.a4 en 9.d3 kon ik niet een echt actief plan vinden. In het late middelspel mistte ik een tussenschaak en daarna nog één wat een loper kostte. Jan-Maarten kwam er strategisch in een Slavische opening niet aan te pas. Donkere wolken in de vorm van loper, paard en dame omcirkelden zijn koning al snel. Met een pion minder en minder tijd op de klok was het niet te houden. De derde nul kwam van Wout van Veen. Stond je na een uur aan zijn bord dan zag je een loperspel-opening waarin Wout als zwartspeler met g6 en f5 een koningsaanval op wist te zetten. Met pionnen op f4 en e4, torens en lopers erachter zag het er dreigend uit. Ergens liep dit initiatief vast, wit nam het heft in handen en na een stukverlies legde Wout de koning om.

De remises, drie stuks, kwamen na stevige gevechten. Wout van Goor kwam goed uit een Engelse/ Siciliaans met c4, opening maar raakte ongelukkig een kwaliteit kwijt. Hij vocht zich goed terug in de partij en met twee machtige centrumpionnen wits hij netjes remise te bereiken. De partij van nieuwkomer Piet Kooiman was een waar spektakel. In een Spaanse partij met 3…f5, de Jaenisch eindigde de zwarte dame op h1, wit offerde twee stukken voor een kansrijke koningsaanval. Het eindigde in eeuwig schaak. Piet moest er uiteindelijk blij mee zijn.
Tot slot Evert, rustige partij, geen grenzen overschreden.

We hebben het geprobeerd. Als het voetbal was zou de volgende training gaan over consoleren van het voordeel én verdedigen in een gesloten stelling. Oud Zuylen Utrecht 1 – De Rode Loper 1 3,5 – 4,5. Volgende ronde Bussum 2 uit Stand van de SOS HKB groep is hier te bekijken

2 reacties