• Een volle bak op zaterdag 6 oktober 2018 in Dijckzigt.

  Posted on oktober 8, 2018 by in extern, knsb, KNSB OZU 1, KNSB OZU 2, KNSB OZU 3, KNSB OZU 4

  De nieuwe opzet van de KNSB competitie zorgde voor vele hoofdbrekens. In de eerste plaats de indeling van de zaal. Oud Zuylen Utrecht met maar liefst 4 teams en uiteraard ook de tegenstanders. Dat betekende 58 tafels voor de partijen met een extra tafel voor de wedstrijdleider en eentje voor de teamleiders. Al tijdig alles uitgeprobeerd en op foto vastgelegd. Op de vrijdag voorafgaande aan de wedstrijd de zaal ingericht met z’n drieën. Wedstrijdleider Ton Mackaaij, klusjesman Jo Drijver en Theo, werknemer van de firma Mackaaij. Toen de tafels stonden nogmaals geëvalueerd en tot de conclusie gekomen dat we het niet eens werden over de juiste opstelling. Het eerste bij de bar en het vierde op het podium of net andersom. Uiteindelijk gingen we er maar vanuit dat het eerste later klaar zou zijn het vierde en wat meer last zou hebben van de bar. Dus alles heringedeeld en vervolgens de borden, stukken, klokken en notatiebiljetten verspreid door de zaal.

  We gingen uiteindelijk tevreden naar huis.

  Maar er was meer. IK maakte me al jaren druk over het ontbreken van een analyseruimte en niemand was tevreden over het parkeerbeleid van de gemeente. Maar ook daar waren oplossingen voor. Ton regelde met de medebewoners van Huis Utrecht dat we in de hal mochten analyseren en met behulp van de medewerking van Wout van Veen konden we op de zaterdag over een groot parkeerterrein (gratis!) beschikken. Dit tot groot genoegen van de bezoekers en de eigen spelers. Een klein incidentje. Een speler van de Ivoren Toren vroeg of hij zijn auto mocht laten staan tot na het bezoek aan het restaurant. Dat kon volgens Wout want hij zou het terrein niet afsluiten. Om tien uur werd ik gebeld door de betreffende speler. Het hek was gesloten. Er maakten meer bedrijven van het terrein gebruik en daar was iemand zo verstandig om bij het naar huis gaan de tent te sluiten. Niet op gerekend. Wout was zo vriendelijk om op zaterdagavond naar zijn bedrijf te fietsen en de speler uit Rotterdam te verlossen.

  Van de partijen heb ik overigens niet zoveel gezien. De officiële wedstrijdleider nam het eerste en tweede voor zijn rekening en ik moest op beide andere teams letten.

  Bij de aanvang viel onmiddellijk de ‘verjonging’ van het eerste op. Teamleider Vincent had zijn spelers uitgebreid voorbereid op de wedstrijd. Veel mails waarin stond dat Rotterdam beschikte over veruit het oudste team en dat de jeugd ze maar eens een lesje moest leren.

  Met grote cijfers, want Vincent is niet gauw tevreden. Zelf had hij vrijaf genomen om een ieder nauwgezet in de gaten te houden en hij tevens in alle rust aan een verslag zou kunnen werken. Het heeft geholpen. Wat te denken van 8½ – 1½ (mogelijk volgt nog een correctie).

  Jammer dat ik niet bij mijn eigen team kon kijken. Door de verjonging van het eerste mochten Meindert van der Linde en Marcel van Os terug naar het tweede. Daar werden ze met open armen ontvangen. Helaas ontbreken deze middag Meindert (snipperdag, met toestemming van de teamleider), Albert Jan Hummel (voor studie in Amerika), Peter de Jong (ziek) en Bram Semeijn. De helft van het team. Volgens de tegenstanders was ons team aardig versterkt door deelname van de club icoon van Oud Zuylen Utrecht nl. Jaap van der Tuuk (2100 ruim), Sander Blok (ruim 2000), Wout van Goor en vaste invaller Hans van Doorn.

  Uit het verslag van de Ivoren Toren begreep ik dat -ook zij een invaller hadden aan bord 1, rating 2169 tegen dat van Jaap 2125. Jaap offerde een pion in de opening en kreeg veel vrije ruimte. Wit stond ogenschijnlijk veel beter met een pion meer, maar na de winst van een kwaliteit haalde Jaap het punt binnen. Ik heb hem helaas die middag niet meer gezien.

  Na een snelle nederlaag van Arie en een vlotte remise van Carol-Peter bracht de winst van Jaap de stand weer in evenwicht. Marcel won enkele pionnen en maakte het uit op zijn

  bedachtzame wijze uit, Wout miste stuk winst en verloor helaas, na een dapper gevecht met mooie vooruitzichten. Sander won materiaal maar moest heel hard vechten om nog tot winst te komen. Hans van Doorn kon de laatste weken maar moeilijk in slaap komen. Hij treurde nog steeds over de weg gegeven winst in de eerste wedstrijd. Hij was gebrand op een revanche en die kwam er. Op een gegeven moment trok hij zijn trui uit en stroopte zijn mouwen op. Arme tegenstander. Jan Maarten vertrok het vonnis. Met een pionnetje meer zocht hij in alle ruste naar de beslissende wending. Arie komt ieder seizoen heel langzaam op dreef en slaat later pas toe. Nu won hij een punt voor ons. Invallers mogen maximaal 40 elo punten meer hebben dan de hoogste ratinghouder van het team. Jaap (2125) mocht dus spelen omdat Arie met 2113 vlak achter hem zit. Met dank aan beiden.

  Het vorig seizoen moesten we lang op de eerste punten wachten. Nu hebben we ze al.

  Gezellige wedstrijden van het derde en vierde met wisselend succes. De teamleiders zullen hier wel verslag van doen. Dank aan Leo Keijzer die om twaalf uur hielp om de laatste puntjes op de i te zetten (klokken instellen enz) en Leo en Rens Wolters die na afloop voor het opruimen van het materiaal zorgden..

  Oud Zuylen Utrecht 2 RSR Ivoren Toren 5½ – 2½
  Tuuk van der, J.J. (Jaap) 2125 Plas van der, H.R.E. (Rob) 2169 1 – 0
  Schwartz , A.J. (Arie) 2113 Rosmalen van, J. (Joost) 2115 0 – 1
  Os van, M. (Marcel) 2075 Spaan , N. (Nathanael) 2149 1 – 0
  Gouw , C.P.T.H. (Carol-Peter) 1982 Westerduin , P. (Philip) 1989 ½ – ½
  Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 1982 Tromp , P.J.H. (Paul) 1999 1 – 0
  Goor van, W. (Wout) 1829 Zondag , J.A.T. (Jason) 1969 0 – 1
  Blok , S. (Sander) 2052 Fung , M.M.W. (Michael) 1941 1 – 0
  Doorn van, H.F. (Hans) 1931 Janse , S. (Sebastiaan) 1820 1 – 0

5 Responses so far.

 1. Jaap van der Tuuk schreef:

  Weinig mensen hebben blijkbaar de portee van mijn pionoffer begrepen.De juiste tekst moet luiden:zwart staat beter ondanks zijn pion minder.Dat verstaan we onder positionele compensatie.

 2. Vincent Diepeveen schreef:

  Tuuk – na b5 had ik je punt al geteld. Met dubbelaanval Dg5 (op b5 hangt loper) was het punt iets vlotter binnengehaald maar wat je deed was prima!

 3. Jason schreef:

  Ik schreef ook niet voor niets dat de finesses mij ontgingen. Ben wel benieuwd welk gambiet het dan precies was.

 4. Jaap van der Tuuk schreef:

  Diep!Klopt geen bal van!Na Dg5 krijgt zwart weliswaar zijn pion terug,maar staat dan minder.Ook jij hebt het niet begrepen.

 5. Harm-Theo Wagenaar schreef:

  Mannen, van harte. Stel met al deze uitslagen voor om, net als bij FC Utrecht, bij thuiswedstrijden voortaan vooraf “Eye of the Tiger” te laten schallen.