blitz en snelschaak,  vermaak,  viertallen

Drie thema’s voor de 28ste

Volgende week dinsdag, 28 juni, starten we met het thema-toernooi. 10 min p.p.p.s. in viertallen. De avond staat open voor alle spelers van Utrechtse clubs!
Dat biedt de kans een variant eens goed te testen in minimaal drie partijen. Sander (Blok) heeft drie thema’s geselecteerd. We kregen mooie en minder duidelijke varianten, de PK carrousel gaf ook voldoende inspiratie. Keuzes voor de éénhoofdige jury die zijn taak zeer serieus nam. Met deze tijdsinzet behoort het spelen van twee groepen, twee verschillende thema’s of als je diepgaand wilt testen tweemaal dezelfde tot de mogelijkheden. We zullen Jaap waarschijnlijk niet lokken die zijn :1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 4.cd5 P:d5 en nu (Tarrasch draait zich om on zijn graf) 5.Pa4!?. niet gehonoreerd ziet worden. Tarrasch blijft dus nog even rustig liggen.

Hier zijn ze dan:

A. 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 f5 (Jaenisch-variant van het Spaans)

De Jaenisch is genoemd naar Carl Ferdinand von Jaenisch, Fin en Rus. De opening is ook bekend als de Schliemann Verdediging van het Spaans. Hoofdlijnen zijn 4.d3, 4.Pc3 en de avonturiers grijpen de f5 pion. Dank Jan-Maarten voor deze inspiratie.

B. 1.d4 d5 2. c4 e6 3. Pc3 c5 4. cd5 cd4
en dan of Dxd4 of Da4+ (het Schara – Hennig Gambiet)

Liefhebbers van deze variant zijn vaak echte fans met een goed begrip van de excoot in de Tarrasch. De spelers Alexander Schara en Heinz von Hennig waren in het begin van de 20ste eeuw de bedenkers van deze scherpe variant. Voor een inspirerend voorbeeld van de zwarte kansen als wit te inhalig wordt: https://www.youtube.com/watch?v=dCnZ26guiqU&ab_channel=Chess.com

De inspiratie kwam natuurlijk van niemand anders dan Wout van Veen.

C. 1.d4 Pf6 2. Lf4 g6 3.Pc3 d5 4.e3 Lg7 5.h4
Deze agressieve aanpak in het London systeem kan bijvoorbeeld beantwoord worden met 5…h5 6.Pf3 0-0 en 7.Dd2!? Kan, want misschien vindt u in uw voorbereidingen mooie nieuwigheden. De keuze van ons thema-jurylid.

U kunt u bij mij (bweegenaar@gmail.com) aanmelden voor 1 of 2 thema’s onder bijvoorbeeld vermelding van A + C, of B + B als de Schara-Hennig het thema van de avond is. Eén thema mag natuurlijk ook als u maar één ronde mee wil spelen.
Ikzelf ga voor A en C. Die London moet maar eens bestreden worden. Ik hoor het graag! En tot de 28ste, start 20:00 uur. Succes met de voorbereiding!

Eén reactie