• De weg kwijt (OZ 4 wint)

  Posted on april 25, 2013 by in extern
  Sommige schakers raakten de weg kwijt

  Sommige schakers raakten de weg kwijt

  (door Bertrand Weegenaar) Rode Loper 3 – Oud Zuylen 4 in 2 – 6 geëindigd. Het vierde van Oud Zuylen speelde zijn laatste wedstrijd van dit seizoen om des keizers baard. Dinsdag werd duidelijk dat Rivierenland 2 gewonnen had en met 3 matchpunten verschil onbereikbaar was. Het werd een makkelijke avond in ons eigen clublokaal tegen de Rode Loper 3 maar dan op woensdag. Het eerste halfje ging naar Harry die in zijn partij met zwart niet in de problemen kwam. Het eerste punt scoorde ondergetekende. In de Franse opening was mijn tegenstander even de weg kwijt wat twee pionnen kostte. Een derde volgde, een toren was afgesloten en de koning op de eerste rij gedrukt. Het was voor hem geen prettige avond. Naast mij stond Jan Maarten weer oppermachtig met wit in een Slavisch Damegambiet. Wim op bord 4 was druk doende een pion op b7 op het bord te houden. Pim op bord 5 had een lastige opening (Fajarowitch met een torenoffer op h1) goed doorstaan, maar die klok. 5 minuten voor 22 zetten? Peter zette een klein voordeeltje rustig om in wat meer overwicht. Jan had de eer tegen de dame van RL te spelen. Het werd een partij met dames en vier torens. “Onze” gast, Lex Plum, deed het niet zo best. Hij werd eigenlijk in het middenspel gewoon overspeeld en leek met een door wit vakkundig doorgeschoven pion op d7 makkelijk van het bord gezet te worden.
  Maar dan die tijdnoodfase. Peter kreeg de kans om zijn tegenstander mat te zetten. En dat ontging hem niet. Tactiek was nodig om de tegenstander van Jan Maarten op te laten geven. Eerst ging de dame er tegen een toren af en vervolgens ook mat. Pim tikte snel zet na zet weg en zijn tegenstander vluggerde vrolijk mee (niet slim hij mistte een stuk- en ongetwijfeld partijwinst). Uiteindelijk bleef Pim ook op de klok overeind en kon een punt bijschrijven. Wim tekende voor de enige nul vanavond.
  En Lex? Lex had geluk. Zijn tegenstander zag wat schaakwerk over het hoofd. Had geen zin in eeuwig schaak, verloor de waardevolle d7-pion en was daarna het spoor bijster. One point voor de Plum. Met een stand van 5,5 – 2,5 en een toren meer gaf Jan een ereremise aan zijn vrouwelijke tegenstander. Als ik netjes mijn puntjes had gepakt en Jan geen remise had gegeven waren we…
  Met deze laatste externe wedstrijd is wel het tijdperk Goede Zetten Zat ten einde gekomen. Met Ton Mackaaij hadden we dit seizoen al een vaste “invaller”. Peter en Wim spelen dit seizoen al bij de Rode Loper en zullen dat volgend seizoen ook doen. En exclusief. Pim heeft te weinig tijd. Jan Maarten en ondergetekende worden voor hoge transferbedragen door andere teams gelokt. Kortom het OZ4 = GGZ is niet meer. Mannen bedankt voor de leuke jaren en we kruizen de schaakdegens wel weer. Bowlen iemand?

Comments are closed.