• De wedstrijd van het misverstand en de gulle lach.

  Posted on november 7, 2018 by in extern, SOS OZU 4

  Door een uiterst klein misverstand speelden we deze wedstrijd met een belangrijke speler minder (zie einde verslag). We hebben in onze haast Hidde Bok op de stoep achter gelaten in Tuindorp. Foei!

  We hoopten dat hij al in Kortenhoef zou zijn maar die hoop bleek ijdel. Het punt is Wijdemeren gegund want wij werden daar zeer hartelijk ontvangen door de voorzitter.

  Het was hun nieuwe speellokaal. De eigenaar van het vorige zag hen liever gaan dan komen en gelukkig konden ze nu in de school terecht. Overigens met een vriendelijke eigenaar. Hij had ze verteld dat hij voor nieuwe tafels en stoelen had gezorgd. Het bleek meubilair van de laagste klas of van een crèche. Je moest bijna liggend spelen en kwam na de partij niet meer overeind. Gelukkig was alles goed gekomen en konden we normaal achter de borden plaats nemen nadat ons zevental compleet was. Van de Wijdemeren waren alle (11) leden aanwezig.

  De overbodige speler van onze wedstrijd kon met de overige drie nog voor de onderlinge spelen.

  Het werd een uitermate gezellige wedstrijd, met humor en gelach De voorlichting van de SGS aan de kleine verenigingen liet nogal wat te wensen over. Zowel da aangepaste aanvangstijd, het aangepaste speeltempo en de regels bij het afgaan van de mobieltjes waren nog niet bekend en ik neem aan dat het nogal wat moeite zal kosten om de uitslag op de site te krijgen want ook dat is nogal drastisch aangepast. Overigens misten we Marc Jongerius en Arnold Heesbeen maar Marc Speijers en de teamleider waren beschikbaar om het team te completeren. Marc speelde een heel mooie partij aan het eerste bord. Middels een loperoffer en sterk spel zette hij de jaarlijkse kampioen van de club zwaar onder druk en won op fraaie wijze. Uiteraard willen we u dit gevecht niet onthouden.

  Peter Timmerman en Jo Drijver (2 en 4) deelden de punten. Peter door de stelling dicht te metselen en Jo na een spectaculaire tijdnoodfase. Twee paarden tegen een toren bleken door een te optimistische opmars van de koning niet voldoende voor de winst; wel voor verlies. De toren vrat de zwarte pionnen op en dankzij een foute zet met de toren restte een paard tegen twee pionnen. De eerste werd door het beest opgevreten waarna de tweede niet meer verder kon. Zenuwenwerk.

  Aan 3 speelde Theo met wit zijn gebruikelijke openingszet f4. Door het opsluiten van een zwarte toren won hij een kwaliteit maar kreeg het daarna heel erg moeilijk. Door het terug offeren van het voordeel kon hij met een pion naar de zesde rij, gesteund door de dame op de zevende. Plotseling begaf de digitale klok het en werd ander luid en hilarisch commentaar overgeschakeld naar een ouderwetse tikker. Na tientallen schaakjes Theo zijn koning naar de pion loodsten waarna promotie niet meer kon worden voorkomen. 3-1 aan de bovenste borden.

  Aan 5 speelde Ido Telchuys een ogenschijnlijk gelijk opgaande partij. In het middenspel was hij wat slimmer waarbij hij een vrijpion kreeg op de a-lijn. Het vervolg heb ik niet meer gezien maar de winst kwam er.

  Aan 6 misten we Hidde maar aan het 7e hadden we een debutant in de persoon van Michel Timmermans. Enthousiast en gedreven en nu al een aanwinst voor het team. Speelde op winst en demonstreerde dat in onderstaande partij.

  Commentaar: Grappig genoeg blijkt mijn zet waarop ik dacht door te komen (zet 22 Pxd6) een blunder te zijn door zijn mogelijkheid Dc7 te spelen. Volledig gemist maar mijn tegenstander gelukkig ook. In de partij zelf had ik wel door dat mijn e5 zet veel te vroeg kwam waardoor hij weer spel kreeg. Gelukkig dat wel goed om kunnen draaien.

  Aan 8 speelde Maurice Diederen. In het middenspel zag ik dat hij een kwaliteit achterstond tegen 3 of 4 pionnen. De rest van de partij heb ik slechts op afstond en alleen met mijn oren kunnen volgen. Dan hoorde ik zijn tegenstander roepen: “wat doe ik nou, ik geef een toren weg” en nog meer commentaar op slechte zetten. De afloop kwam daarna snel.

  Na een uiterst gezellige avond en een prachtige 6-2 overwinning gingen we in een vrolijke stemming naar huis. Op naar de volgende wedstrijd.

  De afwezigheid van Hidde bleek gelukkig op een misverstand te berusten.

  Jo had in eerste instantie geschreven dat we hem tussen kwart voor en kwart over zeven zouden ophalen. Daarna dat we hem zouden halen als we wat spelers opgehaald hadden bij het clublokaal. Het kwam beide op het zelfde neer, dat dachten we. We waren nu mogelijk ongeveer 18.40 uur in Tuindorp. Theo en Marc hebben enige tijd staan bellen maar concludeerden uiteindelijk dat het huis donker en verlaten was. Dat klopte.

  Hidde zat 4 huizen verder op zijn kleinkinderen te passen en ging om 18.44 voor zijn huis op de stoep zitten wachten. Toen hadden we het net opgegeven en waren we vertrokken.

  S.V. Wijdemeren 1 S.C. Oud Zuylen Utrecht 4
  Zeeman , P. (Peter) 1729 Speijers , M.A. (Marc) 1809 0 – 1
  Bosscha , C. (Cobus) 1499 Timmerman , P. (Peter) 1598 ½ – ½
  Cornelissen , P.J.A. (Peter) 1449 Rooijakkers , T.M.H. (Theo) 1501 0 – 1
  Pos , R. (Roelof) 1412 Drijver , J.J. (Jo) 1611 ½ – ½
  Klein van der, J.H. (John) 1352 Telchuys , I. (Ido) 1528 0 – 1
  Koopman , T.S.M. () 1307 Bok , H. (Hidde) 1398 1 – 0
  Verburg , J. (Johan) 1204 Timmermans , M.G. (Michel) 1302 0 – 1
  Andriessen , J.L.J. () 1190 Diederen , M. (Maurice) 1255 0 – 1

2 Responses so far.

 1. Jaap van der Tuuk schreef:

  Weer is niet duidelijk wie dit verslag geschreven heeft.

 2. Leo Keijzer schreef:

  Hoe kan Hidde Bok verliezen als hij niet heeft gespeeld?
  Daar had NO moeten staan.
  Kost hem nog ratingpunten ook.