• De laatste van OZU 1 (KNSB)

  Posted on mei 27, 2022 by in extern, KNSB OZU 1

  Door: Jo Drijver

  OZU 1 – Wageningen 2

  Omdat we een officiële wedstrijdleider hadden (René Kniest) die voortreffelijk waakte over het eerste en het tweede, mocht ik mijn tijd voornamelijk doorbrengen bij het derde en de bar. Dit laatste met koffie en broodjes. Veel heb ik niet van de hoogste teams gezien en wat ik hier op papier heb gezet heb ik voornamelijk van horen zeggen. Voor beide teams stond er niets meer op het spel.
  Alleen moest het eerste zien om de mooie tweede plaats te verdedigen. Dat is voortreffelijk gelukt. Ondanks de forse tegenslagen in het afgelopen seizoen (overlijden van Marcel van Os en het om privé redenen afhaken van Pieter Nieuwenhuis, Robert Beekman en Meindert van der Linde). Dat zijn al vier van de vijf toppers. De vijfde (André Bouwmeester) verbleef ook nog eens tijdelijk in het ziekenhuis en maakte het seizoen op een meer dan voortreffelijke wijze af aan het eerste bord. Het gevolg was wel dat ook de andere spelers van het team steeds moesten opschuiven naar de bovenste borden met als resultaat sterkere tegenstanders. Overigens geen wanklank gehoord, ook niet van de invallers die ons vaak moesten helpen.

  In de wedstrijd tegen Wageningen 2 toonde André Bouwmeester aan dat hij ook aan het eerste bord kan scoren (1) dankzij kennis en inzet, gooide Daniel Kuijper zich in de strijd aan bord 2 (wil graag een zo sterk mogelijke tegenstander), steeg Albert Jan Hummel opnieuw naar bord 3 en ook daar verliest hij niet.

  Over bord 4 is wat meer te vertellen. De tegenstander liep door de zaal met zijn smartphone of zo iets in de hand. Deze stond aan en de wedstrijdleider greep onmiddellijk in. Ondanks het feit dat dit al vele jaren is verboden waren de excuses niet bijster overtuigend. Niet geweten, openingswoord gemist enz. De wedstrijdleider hoeft dit niet meer voor de wedstrijd te melden omdat dit al vele jaren in het reglement staat vermeld en een ieder dit nu wel zo langzamerhand moet weten. Het was wel vermeld overigens, maar deze speler kwam pas na het openingswoord in de zaal. Een ieder moet dit zo langzamerhand wel weten. Hat is niet leuk om een partij verloren te verklaren maar wij huren iemand in die de regels goed kent, boven de partijen staat en er voor zorgt dat de regels worden nageleefd. Hij kan hier niet van afwijken hoe zuur het ook is. Blij dat ik zelf achter de bar zat. Overigens heel erg sneu voor de speler uit Wageningen die het vast niet bewust heeft gedaan.

  Aan bord 5, Arie Schwartz, die nu nog thuis zit te mopperen omdat hij de winst heeft laten glippen. Hemmo Mulder deed dat deze keer niet. Zij eerste en laatste partij won hij in deze competitie en daar tussen in allemaal remises. Piet Kooiman mocht naar ik heb begrepen niet klagen omdat zijn tegenstander, met een voorsprong van twee pionnen zomaar een toren weggaf. Aan het laatste bord zat voor de vierde maal René ten Bos. Helaas lukte het weer niet om te winnen Naar ik heb begrepen was het weg blunderen van een stuk in het eindspel daar de oorzaak van.

  OZU 1 Wageningen 2 Uitslag
  Bouwmeester, A. (Andre) 2127 Smaling, E.M.A. (Eric) 1933 1 – 0
  Kuijper, D. (Daniel) 1862 Slijper, H.T. (Thomas) 1968 0 – 1
  Hummel, A.J. (Albert Jan) 2015 Leerdam van, R. (Robin) 1937 ½ – ½
  Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2001 Taylor, F.H.B. (Frank) 1850 1 – 0
  Schwartz, A.J. (Arie) 2006 Vries de, B.J. (Bram) 1871 ½ – ½
  Mulder, H.W. (Hemmo) 1980 Waerdt van de, C. (Cees) 1748 1 – 0
  Kooiman, P.A. (Piet) 1848 Poole le, C. (Corniek) 1571 1 – 0
  Bos ten, R. (Rene) 1763 Bonnier, F. (Frans) 1850 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1950 Gemiddelde Rating: 1841 5 – 3

Comments are closed.