• De hindernisloop van het Derde (SOS)

  Posted on mei 5, 2022 by in SOS OZU 3


  Door: Jo Drijver

  De competitie van het derde verloopt nogal stroef. Na een gelijkspel tegen Moira Domtoren werden achtereenvolgens de wedstrijden tegen En Passant, DBC, De Rode Loper, Nijkerk en Het Dikke Torentje (Eemnes) uitgesteld. We zijn nu aan een soort inhaalrace begonnen.

  DBC 3 – OZU 3: 5-1

  We begonnen met een 5-1 nederlaag tegen DBC in De Bilt. Een gezellige zaal, gezellige tegenstanders en lekker dichtbij. Wat willen we nog meer? Het was te zien dat we al een hele tijd niet meer hadden gespeeld. Op het laatst haakte Judith wegen drukke werkzaamheden nog af en Jan Ackerman liet verstek gaan. We begonnen derhalve met een 1-0 achterstand. Gelukkig speelde onze teamleider mee. Na tien zetten stond hij al verloren en werd de achterstand al 2-0. Toen toonde Ton Mackaaij dat hij een klasse apart is een scoorde aan het eerste bord een zeer fraai punt. De anderen lieten hem echter in de steek en zowel Martijn de Haan, Maurice van Diederen als Theo Rooijakkers verloren en uiteindelijk dropen we af met een enorme nederlaag.

  OZU 3 – Amersfoort 3: 5-3

  In de volgende wedstrijd tegen Amersfoort ging het duidelijk betere. Jan Ackerman en Jan Willem Lubbers konden nu gelukkig wel en alleen Theo moest zich wegens ziekte laten vervangen. We hadden derhalve deze avond Thijs Oostveen als debutant opgesteld. Op zijn eerste avond stelde hij beslist niet teleur. Zijn tegenstander ontwikkelde alle stukken op de damevleugel terwijl Thijs meer gericht was op de koningsvleugel. Hij begon daar een aanval die door zwart niet te pareren viel wegens gebrek aan stukken op de koningsvleugel. Een fraaie en moedgevende overwinning. Hij werd onmiddellijk vaste invaller bij het team. Door overwinningen van Jan Ackerman. Maurice van Diederen en Martijn de Haan alsmede remises van Jan Willem Lubbers en Ton Mackaaij werd de afgang tegen DBC gecompenseerd door de 5-1 zege op het team van Amersfoort.

  En Passent 4 – OZU 3: 6-0

  Afgelopen vrijdag werd de uitgestelde wedstrijd tegen En Passant in Bunschoten ingehaald. Het bleek de volgende afgang te zijn. Ton en Jan waren niet beschikbaar en werden vervangen door Marc Jongerius en Thijs Oostveen. Jan Willen Lubbers, Martijn de Haan, Maurice Diederen en Theo Rooijakkers waren gelukkig wel aanwezig. We gingen vol goede moed op stap en wat kon ons gebeuren na de grote overwinning in de voorgaande wedstrijd. Heel veel! Martijn offerde in de opening een pion en moest zich beperken tot verdedigen. De open lijnen deden hem uiteindelijk de das om.

  Jan Willem koos voor de aanval welke werd afgeslagen waarna beide spelers het eindspel in moesten met een stuk een zeven pionnen. De loper van JW stond ingesloten terwijl het paard van zijn tegenstander over het hele bord kon springen. Toen de loper was bevrijd was de stelling geruïneerd en niet meer te redden. Maurice koos voor de aanval en leek op weg naar een goed resultaat. Helaas verspeelde hij enkele pionnen en werd zijn koning in een geheel open stelling onder vuur genomen door een dame, toren en loper en was er geen houden meer aan. Gelukkig stond Theo de hele partij gewonnen maar wilde het wel erg mooi doen door vele zetten met de dame te spelen. Toen hij de genadeklap uit moest delen zei zijn tegenstander: “Mat in één zet”. En hij had gelijk en Theo droop af.

  Onze laatste hoop was de debutant uit de voorgaande wedstrijd. Thijs. In het middenspel verspeeld hij een kwaliteit maar de wijze waarop hij spel vervolgde was geweldig. Hij speelde echter tegen iemand met een enorme ervaring die wist hoe je moet spelen als je in het nauw zit. Twee verbonden torens op de zevende rij maakten het de zwarte koning enorm lastig waardoor het voordeel en de overwinning alsnog naar de verkeerde partij ging. Jammer maar helaas. Een 6-0 nederlaag op de vrijdagavond. Na afloop waren de spelers niet bereid om hun notatiebiljet in te leveren voor publicatie. U begrijpt hoe ze over hun eigen spel dachten, net als de teamleider.

  Er rest nu nog een wedstrijd op maandag 16 mei in Hoogland en in te halen wedstrijden tegen Nijkerk, Het Dikke Torentje en De Rode Loper. Wanneer?

One Response so far.

 1. Jaap van der tuuk schreef:

  Just checking,kon een tijdje geen berichten plaatsen,groetjes aan de.H.H.schakers.