• De hindernisloop van het Derde (SOS), deel 2!

  Posted on mei 26, 2022 by in extern, SOS OZU 3

  Door: Jo Drijver

  De hindernissen zijn niet goed afgesteld. De eerste was correct (3-3 tegen Moira), de tweede was te hoog (1-5 tegen DBC), de derde was te laag (5-1 tegen Amersfoort), de vierde weer te hoog (0-6 tegen En Passant) en de vijfde weer te laag (5-1) tegen Hoogland.
  In de inhaalrace volgen nu nog wedstrijden tegen De Rode Loper, Het Dikke Torentje (Eemnes) en Nijkerk (thuis). Tegen onze huisgenoten spelen we op dinsdag 24 mei. Voor de ander twee is nog geen datum vastgesteld. Mogelijk spelen we op 2 juni in Eemnes. Dat is de laatste avond waarop DKT nog over een zaal beschikt.

  Hoogland 4 – OZU 3

  Tegen Hoogland hadden we opnieuw een zware bezetting. Aan bord 1 speelde Ton Mackaaij zijn geliefde openingszet b4 waarna hij het beste van het spel kreeg. Hij hield de controle over de open a-lijn en kon aanvallen via de koningsvleugel. Op het moment van oogsten vergiste hij zich en verloor een kwaliteit. De stelling was echter zo goed dat de winst niet meer in gevaar kwam. Jan Ackerman nam in de opening het initiatief maar kreeg geen vaste voet in de witte stelling. Hij gaf niet op en wist een betere stelling te verkrijgen. Paard met drie pionnen tegen paard met twee pionnen. Een compliment voor zijn tegenstander die het eindspel remise wist te houden.

  Aan bord 3 speelde Leo Keijzer een partij uit het boekje. Lang rokeren en vervolgens ten aanval op de koningsvleugel. Hij sloeg al snel een bres in de zwarte verdediging en mat was niet meer te voorkomen. Daarnaast Jan Willem die zoals gewoonlijk al aanvallend voordeel wist te behalen. Dat lukte maar het bleef uitkijken. Twee vrijpionnen op de damevleugel gaven uiteindelijk de doorslag. De partij van Maurice trok op het laatst de aandacht van iedereen. Het was een partij waarbij het leek of beide spelers verdedigden. Toen de a-lijn openkwam greep Maurice de kans om met zijn toren naar a1 te gaan, met het plan om met de toren en dame wit mat te zetten. Wit zocht naar een verdediging en had geen tijd meer om zich in een aanval te verdiepen. Hierbij miste hij de winst (zie partij). Theo wil zo graag winnen. Hij smijt met zijn pionnen maar verwaarloost daarbij de ontwikkeling van zijn stukken. In he middenspel is hij daarmee dan net te laat. Het kost een pion en zwart trekt ten aanval voor de winst. Theo werd wakker en wist het eindspel van koning met drie pionnen tegen koning met twee pionnen remise te houden.
  Met twee remises en vier winstpartijen opnieuw een ruime overwinning.

  Hoogland 4 OZU 3 Uitslag
  Wouters, F. (Florian) 1674 Mackaaij, T. (Ton) 1849 0 – 1
  Schillemans, A.J.J.M. (Ton) 1531 Ackerman, J.C. (Jan) 1735 ½ – ½
  Heitinga, B.E. (Beer) 1293 Keijzer, L.F. (Leo) 1657 0 – 1
  Joosten, M.W. (Maarten) 1295 Lubbers, J.W. (Jan-Willem) 1608 0 – 1
  Winkler, T.H. (Thomas) 0 Rooijakkers, T.M.H. (Theo) 1450 ½ – ½
  Bruin de, R.P. (Ruben) 0 Diederen, M. (Maurice) 1231 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1448 Gemiddelde Rating: 1588 1 – 5

  De volgende hindernis: De Rode Loper 3

  DRL staat bij het begin van de wedstrijd twee punten achter de koploper Het Dikke Torentje uit Eemnes. Voor DRL is het de laatste wedstrijd en moet dus winnen om gelijk te komen. Daarna volgt nog de laatste inhaalwedstrijd van OZU in Eemnes. De start is veelbelovend voor onze huisgenoten.
  Maurice speelt op de 5e zet zijn paard naar h5. Het beest wordt geslacht door de witte dame en de partij wordt voortgezet met een stuk minder. Onze topmensen Ton Mackaaij en Jan Ackerman laten het vervolgens afweten. Ton speelt wat pionnen op en bouwt vervolgens een stelling op waarbij alle stukken achter de pionnen worden geplaatst. Als de witte torens via de open c-lijn naar binnen kunnen komen dreigt er materiaalverlies en dat wacht Ton niet af. Ook Jan komt niet uit de verdediging. De witte stukken komen de open stelling binnen en er gaat een paard van zwart verloren. Een blunder? Maurice staat dan nog steeds een stuk achter en het lijkt erop dat we met 3-0 achter zullen komen, waarbij alle drie de spelers die met zwart spelen, verliezen. Maar Maurice vecht terug. Helaas blijft wit alleen maar goede zetten doen en ook deze partij gaat verloren. Drie nullen met zwart.

  Nu begint OZU. De eerste is Theo Rooijakkers. Hij speelt zijn eigen spel. Met dame en paard pionnen veroveren en de ontwikkeling van stukken verwaarlozen. Gelukkig liep het goed af en kon Theo de felicitaties in ontvangst nemen. Het bleef spannend. Martijn de Haan had gedurende de partij het initiatief maar moest alle zeilen bijzetten om dat te behouden. Na lang drukken en duwen lukte dat en werd de stand zowaar 2-3. Als laatste zat onze superinvaller, Thijs Oostveen, in hevige tijdnood, te proberen om een toreneindspel te winnen tegen de teamleider van De Rode Loper. De spanning steeg tot een kookpunt. Op een cruciaal moment viel de vlag van de tegenstander en was het OZU ook gelukt om alle partijen met wit te winnen 3-3. Een mooie uitslag.

  De volgende morgen kwam er al een mail vanuit Eemnes. Zij waren kampioen maar ook DRL, als goede tweede, kan waarschijnlijk ook nog promoveren. Eind goed al goed. Volgende week de laatste hindernis in Eemnes.

  OZU 3 De Rode Loper 3 Uitslag
  Mackaaij, T. (Ton) 1849 Scholten, M. (Marcel) 1817 0 – 1
  Haan de, M. (Martijn) 1654 Hof van den, J. (Jesse) 0 1 – 0
  Ackerman, J.C. (Jan) 1735 Mol, W. (Wim) 1699 0 – 1
  Oostveen, T. (Thijs) 0 Lingen van, H.G.K. (Henk) 1638 1 – 0
  Diederen, M. (Maurice) 1231 Wendt, D. (Daniel) 0 0 – 1
  Rooijakkers, T.M.H. (Theo) 1450 Gulyás, J.E.C. (Han) 0 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1584 Gemiddelde Rating: 1718 3 – 3

Comments are closed.