• De eerste klap was slechts een daalder waard

  Posted on januari 25, 2016 by in extern
  Er een beetje louche uitzien helpt nauwelijks

  Er een beetje louche uitzien helpt nauwelijks

  Na uitstel kon eindelijk de wedstrijd tegen Wijdemeren worden gespeeld. Lang werd gedacht dat het moeilijk zou zijn om 8 spelers op donderdag bij elkaar te krijgen, maar door de terugkeer van Arnold Heesbeen en de komst van een nieuwe en enthousiaste schaker, Bart de Vries, beschikten we in Kortenhoef zelfs over 9 schakers. Een aanbod van Anja om ook te komen spelen moest zelfs worden afgewezen. Lang was het onzeker wie er aan het eerste bord moest spelen. De animo was niet al te groot. Guus van Eeden wist de oplossing te bedenken. Hij zou zich opofferen om de andere de gelegenheid te geven om te scoren. Een kleine tactische opstelling met de teamleider op de reservebank. Het clublokaal was in het donker heel moeilijk te vinden en als je een afslag mist zijn de wegen langs het water heel erg lang. De thuisclub was content met de wijze waarop we hadden gereageerd op het verzoek tot uitstel en wachtte (zullen ze vast altijd wel doen) netjes tot we er allemaal waren.

  Het begin van de wedstrijd was desastreus. Theo opende met zijn geliefde f4; een opening die ook zeer geliefd is bij zijn tegenstanders. Ze weten er vaak wel raad mee. De stukken van wit komen nogal eens verspreid te staan en dan ook nog op ongelukkige velden. Gelukkig vond Theo nog een prachtig schaakzet, waarna hij gelijk opgaf. Niet lang daarna gevolgd door Jan Gijzen. Hij had een veelbelovende stelling opgebouwd, offerde een kwaliteit en dat offer werd reeds op de volgende zet volledig weerlegd. Ontmoedigd of is het ontgoocheld gaf Jan zijn tegenstander de hand.

  In de opening ging het bij onze debutant, Bart de Vries, zeker niet slecht. In het middenspel wed hij verrast door een vorkje waarbij hij een kwaliteit verloor. Met de bedoeling er toch nog wat van te maken, ging hij snel spelen hetgeen nog een stuk en tevens de al verloren partij kostte. Het transferformulier van het vijfde is inmiddels ondertekend. Hij hoort er nu bij. Als vierde witspeler gaf Guus zich gewonnen. Lang en moedig vocht hij voor een goed resultaat. Het verlies van een kwaliteit betekende het begin van het einde. Daarmee hadden alle vier de witspelers verloren en stonden we met 4-0 achter.

  Het leek een hopeloze zaak. Louis speelde bijna de hele partij met een stuk meer, maar moest heel lang modderen om zijn stukken aan de druk te ontworstelen en te infiltreren in de vijandelijke linies. Toen het lukte was de buit binnen. Midas offerde een pion op b7 om met dame en toren de vijandelijke koningsstelling aan te vallen. Het leek heel dreigend en beide spelers waren ervan overtuigd dat de aanval door zou slaan. Tijd voor de tegenstander om op te geven. Na uitvoerige analyses bleek het nog helemaal niet gewonnen. Met opgeven heeft nog nooit iemand gewonnen en nu ook niet.

  Vervolgens ging de aandacht uit naar Bas. Hij heeft de hele avond vreselijk veel moeten rekenen om de ?aanval? van wit af te slaan en zijn eigen stukken op de goede velden te krijgen. Gelukkig leerde men vroeger op school nog hoofdrekenen en dat kwam ditmaal prima van pas. Een uitstekende partij. En toen was het 4-3. Het bord van Arnold werd nu het middelpunt van de zaal. In zowel de opening als het middenspel moest hij zich kranig verdedigen. Maar hij is slim. Toen we even naar de kantine waren sloeg hij stiekem toe. Bij terugkomst bleek hij een paard te hebben verschalkt en na nog wat zetten ging hij triomfantelijk op de schouders. Van 4-0 naar 4-4. De witspelers verliezen en alle zwartspelers winnen. Is dat in de geschiedenis van de bond ooit vertoond? Een huzarenstukje van het vijfde; de tweede klap was twee daalders waard!

  SGS 3A:

  ? Wijdemeren 1 Oud Zuylen 5 4 4
  1. P. Zeeman (Peter) G. van Eeden (Guus) 1 0
  2. J.K.F. Otto B. Lobik (Bas) 0 1
  3. C. Bosscha (Cobus) T.M.H. Rooijakkers (Theo) 1 0
  4. J.J. Selders (Joop) A. Heesbeen (Arnold) 0 1
  5. J.H. van der Klein J.W. Gijzen (Jan) 1 0
  6. J. Verburg M. – Schonewille (Midas) 0 1
  7. J.H. Reichart (John) B. de Vries (Bart) 1 0
  8. R. Pos (Roelof) L.J.W. Klaassens (Louis) 0 1

  DSCF6171

Comments are closed.