• De eerste (!) Grand Prix van het seizoen

  Posted on mei 16, 2022 by in Grand Prix toernooien, jeugd, rapid

  Jeevan in groep 5

  Gisteren op een zonovergoten middag te Nieuwegein werd de allereerste (!) Grand Prix (GP) van het seizoen binnen de SGS gespeeld. Normaalgesproken loopt nu het seizoen al zo’n beetje op zijn einde, maar post-corona was dit de pas weer de eerste keer dat er een GP gehouden werd. Vanaf dat het weer mocht, was de externe jeugdcompetitie wel al weer opgestart en hadden (uitgestelde) kwalificatietoernooien voor de jeugd plaatsgevonden, maar nog niet eerder dit normaalgesproken maandelijkse evenement. Vanuit alle windstreken binnen de regio kwamen er 120 kinderen naar het Anna van Rijncollege te Nieuwegein. Kasteel Lekstroom was de schaakgastheer in het Anna van Rijncollege. Kinderen kwamen van diverse clubs uit de regio, maar ook een heel aantal niet aangesloten spelers, die bijvoorbeeld op scholen les hebben, deed mee. Na twee corona seizoenen is er inmiddels een hele lichting nieuwe schaakkinderen bijgekomen die nooit eerder van hun leven een toernooi hadden gespeeld en echt nu voor het eerst bij een GP waren. Daarnaast waren er ook ervaren spelers van de middelbare schoolleeftijd en zaten alle leeftijden lekker door elkaar, zoals dat gebruikelijk is met schaken. Vooral de speelsterkte telt. Bij kinderen zonder rating werd de speelsterkte geschat, gekeken naar het stapje waarin het kind werkt, gecombineerd met leeftijd en eventuele opgedane ervaring bij een van de wel gespeelde toernooien in de laatste tijd.

  Oud Zuylen Utrecht was vertegenwoordigd in een heel aantal groepen, van hoog tot laag.

  In groep 2 zagen we Leon Elferink, in groep 4 Duncan Elferink, in groep 5 Jeevan Saravanan, in groep 9 zaten Erik van Heusden en oud-OZU lid Samit Chandramohan, in groep 12 zat Adam Maes en in groep 14 tenslotte Fin Alders en Jasper Prieschl.

  Het was druk, maar erg gezellig. De stand kon gevolgd worden online. Tussen de ronden door waren veel kinderen lekker buiten te vinden voor de school, in de aula, of bleven ze de verrichtingen van anderen volgen op de borden.

  De middag vloog voorbij, alhoewel het uiteindelijk voor de allerjongsten nog best lang duurde. Het is ook wel even wat anders: een voetbaltoernooi van anderhalf uur in het weekend of een schaaktoernooi van zo’n vijf uur!

  In de loop van de middag werd het wel duidelijk dat het met een aantal van onze OZU spelers best wel goed ging met de partijtjes. Uiteindelijk mochten vier OZU kinderen een beker mee naar huis nemen. Leon en Jeevan werden tweede en Fin en Jasper eerste respectievelijk derde. Ook de anderen eindigden zeker niet onderaan, maar gewoon net niet in de top 3. Al met al, een geslaagd schaakfeest en waarschijnlijk voor allen voor herhaling vatbaar.
  Dat komt mooi uit: zondag 12 juni volgt er weer een Grand Prix, deze keer is Magnus Leidsche Rijn de gastheer en zal het gehouden worden in een andere middelbare school, het LRC te Leidsche Rijn. De kinderen die gisteren hoog eindigden zullen dan waarschijnlijk in een hogere groep gaan uitkomen.

   

  Deze week zal een aantal van onze kinderen ook al in het LRC moeten spelen. De slotavond van de regionale jeugdcompetitie heeft plaats op vrijdag 20 mei. De laatste wedstrijden van het seizoen voor het OZU A1 en OZU D1 team zullen dan te Magnus Leidsche Rijn worden gespeeld.

Comments are closed.