• Combineren. Valt het te leren?

  Posted on oktober 3, 2012 by in combineren

  Nu een ingewikkelder probleem dan het voorafgaande. Een lastige stelling, die evenwel in de partij niet is voorgekomen, pas in de analyse achteraf. Maar gecombineerd zal er worden! Het is een fragment uit een correspondentiepartij op chess.com, overigens een fraaie site om te bekijken. En met een gelikt appje voor de smartphone om online te schaken. De partij eindigde overigens in remise.

  In onderstaande stelling, ontstaan uit de Averbachvariant van het Konings-Indisch,  heeft zwart zojuist b5 gespeeld (in werkelijkheid deed zwart iets anders) en staat comfortabel. Uit positionele overwegingen zou wit b3 moeten spelen, maar kan dat wel? Of gaat zwart dan op materieel gewin uit, door met het paard op d5 te nemen en vervolgens de ongedekte toren op a1 te verschalken? Men dient het allemaal door te rekenen alvorens tot een eenvoudige pionzet over te gaan. Een hoop gelul, maar de vraag  is: kan wit b3 spelen?

3 Responses so far.

 1. Nogalwinus schreef:

  Die mevrouw op de foto lijkt het moeilijk te hebben.

  • Charlotte schreef:

   Vrouwen moeten altijd wenen, als ze schaken. En de man troost dan. Leuk, dat je die foto hebt laten nemen tijdens onze partij!

   • Nogalwinus schreef:

    Je moest getroost worden omdat je smartelijk verzuimd had 19…b5 te spelen.