• CGU team met Kobe en Leon Nederlands Kampioen!

  Posted on januari 26, 2021 by in jeugd, knsb, toernooien

  Vorige week werd op 21 januari het Nederlands Kampioenschap voor het Voortgezet Onderwijs (NK VO) gehouden. Helaas door de corona maatregelen online, want normaal gesproken vindt het live plaats op Tata Steel Chess op de locatie waar de grootmeesters tijdens hun gebruikelijke Tata Steel Chess on Tour dan zijn. Vorig jaar was dat in Eindhoven. Het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) met van OZU Leon in het team, werd toen 4de. Dat was een geweldige prestatie. Dit jaar echter, kwamen er twee zwaargewichten bij in het team van het CGU. Ook Kobe Smeets (OZU / Magnus Leidsche Rijn) en Polle van Arendonk (Magnus Leidsche Rijn) zijn dit jaar immers gestart met de middelbare school en wel op het CGU. De CGU schakers deden het erg goed in de kwalificatierondes die in het najaar op chess.com plaatsvonden. Bijna had zelfs nog een tweede CGU team zich geplaatst voor de finale!

  Het CGU team deed mee in de categorie leerjaren 1 en 2. Van die categorie zijn zij dan ook Nederlands Kampioen geworden. Met de spelers: Kobe Smeets, Polle van Arendonk, Leon Elferink en Koen Aubel, en nog twee reserves standby, hadden zij op papier al een grote kans het toernooi te winnen, dan wel erg hoog te eindigen. De finale vond op chess.com in besloten clubs plaats. Er moesten 5 rondes met een zwart en wit partij tegen een zelfde tegenstander worden gespeeld, met speeltempo 10 + 2.

  Leon, Kobe en de andere CGU teamleden speelden vanuit hun eigen huis het NK

  Kobe won al zijn partijen, Leon en Polle wonnen er 9 van de 10.
  Koen had het zwaarder. Het hielp niet mee dat hij in de eerste ronde alles won en daardoor zijn chess.com rating zag stijgen. Hierdoor kwam hij in ronde 2 uit op bord 2 in plaats van Polle die door zijn ene verliespartij net even gezakt was. Dat maakt een toernooi op chess.com wel ook dynamisch, omdat je elke ronde door je prestaties of die van anderen van je team op een ander bord terecht kan komen …

  In de laatste ronde kwam reserve Julian Mac Gillavry er voor Koen in. Door zowel de zwart als wit partij te winnen zorgde Julian er mede voor dat het CGU team de laatste ronde met een verpletterende 8-0 won. Een duidelijker overwinnaar kon er bijna niet zijn. Met 10 matchpoints won het CGU team alle rondes en werd zeker niet op de voet gevolgd. De twee teams van Leiden, de nummers 2 en 3, haalden 6 respectievelijk 4 matchpoints.

  Uit de partij van Joep Westerhof tegen Leon Elferink in ronde 3:
  Joep Westerhof (1470) wit – Leon Elferink (1307) zwart

  Zet 35. Te2 f3+

  Het was een wilde partij en dat was eigenlijk al zo vrij vroeg in de opening. Leon deed De Leeuw. Hij maakte een fout waardoor hij een kwaliteit verloor en Joep een tijd lang beter kwam te staan. Zet 35 bleek beslissend. Joep maakte een fout in die zet met de toren en zo kon Leon met de pion op f3 de aanval inzetten. Leon kon de partij daar weer oppakken en vanaf dat moment was de partij feitelijk al verloren voor Joep.

  In ronde 5 kwam Kobe tegenover zijn belangrijkste tegenstander van het hele toernooi te staan. Dana Verheij is een geduchte tegenstander waar soms van gewonnen wordt en soms van verloren.

  Uit de partij van Kobe Smeets tegen Dana Verheij in ronde 5:

  Kobe Smeets (1858) wit – Dana Verheij (1891) zwart

  Zet 25. Pxe4 Db6

  Kobe won de partij en verpletterde Dana langzaam met mooie zetten. Dana liet Kobe’s pionnen doorlopen waardoor Kobe kon winnen. Zet 25 is een mooie stelling. Kobe maakte geen fout of blunders. Echt een partij om trots op te zijn.

  Op de site van de KNSB is nog een mooi verslag van het NK VO 2021:
  https://schaken.nl/nk-schoolschaak/nieuws/nk-titels-nk-vo-2021-naar-leiden-utrecht-en-apeldoorn

4 Responses so far.

 1. Judith schreef:

  Gefeliciteerd mannen met dit supermooie resultaat! Favoriet zijn en het dan ook echt doen, zijn twee verschillende dingen. Het CGU mag trots op jullie zijn; en OZU natuurlijk ook.

 2. Tom schreef:

  Mooie prestatie! Gezien jullie leeftijd lijkt ’t CGU me de komende jaren ook favoriet.

 3. Ed schreef:

  Hartstikke goed, gefeliciteerd! En dat tegen gemiddeld veel oudere spelers!

 4. hans jg de lange schreef:

  Knap, gelukwensen met deze prachtige resultaten !