• Brullen en brallen in Amsterdam

  Posted on september 26, 2015 by in extern

  Jaap-DirkDe jongens van Oud Zuylen 1 hebben de eerste ronde van de KSNB-competitie er weer op zitten, 4-4 tegen FischerZ. Jo Drijver schreef het volgende verslag (met enige aanvullingen van AvE).

  Evenals het vorig seizoen moet het eerste langzaam op stoom komen. Was het toen Wageningen 2, nu FischerZ dat ons niet meer gunde dan ??n schamel puntje. Beide teams behoren tot de top van deze groep en hoeven niet bang te zijn om uit de KNSB geknikkerd te worden. Opwinding was er overigens genoeg voorafgaande aan de wedstrijd. De meeste, niet dove, treinreizigers genoten van het enthousiasme waarmee Frans ten strijde trok. Wie niet met het schaakvirus besmet was, is dat nu wel of heeft inmiddels een vreselijke hekel aan die sport. Helaas, het ?lawaai? verstomde al snel.

  IMG_20150926_163113

  Jo houdt alles scherp in de gaten.

  Frans was opvallend snel verdwenen uit de speelzaal. Na 13 zetten kon hij een mat al niet meer verhinderen en we stonden met 1-0 achter. Niet voor lang echter. Buurman Babis liet ons weer eens genieten van zijn uitzonderlijk inzicht in het schaken. Zo heb ik het tenminste ervaren. Alwin, naast Ronald, onze trouwste supporter, zal proberen de Griekse notatie te vertalen, naar een voor ons allen leesbaar verhaal.

  Vervolgens opnieuw een optimistisch bericht. Hans de Lange, superinvaller, haalde een halfje waarna de vaste spelers van het eerste de kans kregen om het karwei te klaren. Hans is altijd bereid om bij te springen. Desnoods bel je hem midden in de nacht op, hij staat altijd klaar. Deze keer kwam hij keurig op tijd aanrijden met zijn cabriolet, zette Dirk af, maar ja, vind maar eens een parkeerplaats in hartje Amsterdam. Na een halfuur verscheen Hans aan het bord en schudde, als gezegd, een vlotte remise uit zijn mouw.

  IMG_20150926_153545

  Actiefoto van Arie

  De stand bleef lang op 1,5-1,5 steken. Jaap had het niet makkelijk maar wist zich aardig aan de druk te ontworstelen. Het werd remise, volgens Jaap zat er niet meer in.

  Naast hem zat Dirk, die zich voor de partij enige zorgen maakte. Vorig seizoen scoorde hij 7? uit 9, waarbij hij de eerste partij verloor en de laatste remise speelde. Toen een gevolg van het interbellum: tussen de beide seizoenen had hij toen geen partijen meer gespeeld, hetgeen nu ook het geval was. Gelukkig wist hij er ditmaal een halfje uit te slepen, zij het op het nippertje.

  IMG_20150926_133038

  Hans kon zijn jasje al weer snel aantrekken.

  Het was wennen voor wie voor het eerst speelde in Caf? Bavaria aan de Prins Hendrikkade. De schakers speelden in een afgesloten ruimte, maar in het caf? zelf verzamelde zich een groep Bralbritten die uit volle borst enige drankliederen ten gehore brachten. Op de kleurentelevisie was de wedstrijd tussen de Spurs en Manchester City aan de gang (4-1). We konden nu eindelijk eens wat voetbalsupporters uit het Gemenebest van dichtbij bestuderen. Zoals u kunt vermoeden, waren deze enthousiastelingen niet van de blauwe knoop. En zoals een oud Chinees spreekwoord luidt: “Wie veel bier drinkt, moet veel plassen.” Het was inderdaad laden en lossen: om de haverklap stond iemand zijn besmuikte knuistjes te drogen in het aan de speelzaal grenzende toilet, met een brulapparaat dat nog het meest weg had van zo’n angstaanjagende blower waarmee controlfreaks in de herfst de bladeren van hun stoep blazen. Het gevolg was een oververhitte Huib die een fraaie stelling in twee te snel gespeelde zetten om zeep hielp. De blowers in de benedenzaal waren veel stiller. Dat is namelijk de rookzaal, waar ongebreideld gerookt, geblowd, gezopen en geschaakt mag worden, volgens sommige liederlijke en louter op laag zingenot gerichte lieden een ideale combinatie.

  Ondanks al dit brullen en brallen kwam Arie heel dicht bij de overwinning, miste evenwel iets en liet de partij remise worden. Geen probleem. Hij is iedere week op de club en speelt nu zelfs uitwedstrijden van het eerste. Arie is helemaal terug! Jan Maarten bleef geduldig spelen en door zijn rust en uithoudingsvermogen, en wist – volgens hemzelf met wat hulp van de tegenstander – een technisch gewonnen eindspel met ongelijke lopers te bereiken. Een fraaie prestatie. Namens het hele team bedankt.

  T Fischer Z 2072 Oud Zuylen 2057 4 4
  1. Herman Neufeglise 2070 Jaap van der Tuuk 2216 ? ?
  2. Peewee van Voorthuijsen 2209 Dirk Floor 2195 ? ?
  3. Casper Blaauw 2211 Babis Lazaridis 2215 0 1
  4. Jos Teeuwen 2120 Frans Sanijs 1978 1 0
  5. Bram van Dijk 1978 Jan Maarten van den Boogaart 2042 0 1
  6. Niels Bouton 2049 Arie Schwartz 2206 ? ?
  7. Rein Barendregt 1946 Huib Olij 1877 1 0
  8. Jeroen Kroos 1989 Hans de Lange 1730 ? ?

  IMG_20150926_133047

3 Responses so far.

 1. JvA schreef:

  Leuk verslag, Alwin!

 2. ave schreef:

  En Jo bedankt natuurlijk! Ik heb slechts voor wat liederlijke sfeerbeschrijvingen gezorgd.