• Black Saturday in Hilversum

  Posted on november 25, 2019 by in KNSB OZU 1

  [Door: Jo Drijver (verslag), Piet Kooiman (partij)]

  De voorbereiding ging met horten en stoten. Eerst meldde Hemmo Mulder zich af en vervolgens Arie Schwartz. De eerste nood werd gelenigd door onze eigen reserve, maar vervolgens werd het moeilijk. Alle aangeschreven spelers die in aanmerking kwamen konden niet en op vrijdag zaten we een team van zeven spelers. Iemand van het tweede was ook geen optie want dat team had de eerste wedstrijd gewonnen en ze direct al kansloos maken en de problemen afschuiven naar de teamleider van het tweede vind ik niet sportief. Gelukkig toverde Ton nog een verrassing uit de hoge hoed. We hebben er een nieuw lid bij en volgens de wedstrijdleider en de penningmeester was hij speelgerechtigd. Dus Piet Kooiman werd gevraagd en hij bleek bereid om de problemen op te lossen.

  Op de voorgrond Piet Kooiman, die debuteerde met een overwinning.

  Dat bleek al voor de wedstrijd want toen stond hij in een innige omhelzing met een speelster van de tegenpartij, overigens zonder bijbedoelingen. Ze waren beiden lid geweest van dezelfde vereniging in Amsterdam West. Net na aanvang van de wedstrijd was iedereen present. Daarna begon het spektakel. Om goed 4 uur konden we de eerste nul noteren. Pieter was verwikkeld in een ingewikkelde stelling en stond goed maar in de drukte was hij zijn klok vergeten. Zijn tegenstander moest hem duidelijk maken dat de partij was afgelopen waarna Pieter nog eventjes aantoonde dat hij beter stond. Een enorme teleurstelling voor Pieter, bij wie dat in zijn lange carrière nog niet was voorgekomen, maar ook vooral voor OZU 1 dat het niet gewend is dat de kopman verliest.

  Gelukkig verscheen de zon aan het firmament. Albert Jan maakt het zijn tegenstander vreselijk moeilijk. Die doet daardoor wat mindere zetten en wordt van het bord gemept. (1-1). En wat te denken van onze debutant Piet Kooiman. Door een pionzet valt hij met zijn dame twee paarden aan. Hij wint er eentje waarna hij nog een tijdje door moet spelen om het uit te maken. Overigens krijgt zijn tegenstander geen enkele kans meer.

  Door remises van Jan Maarten (stond steeds slechter) en André (stond beter maar wit verdedigde uitstekend) werd het 3-2 voor OZU. Vervolgens gaf Robert  Ivette Nagel geen kans en maakte in opperste concentratie de partij uit. (4-2).

  Ons hechte duo aan de borden 3 en 4 zou de overwinning wel binnen slepen. Meindert offerde een stuk om daarna met zijn opgerukte pionnen een dame te gaan halen. Dat lukte niet door de stugge verdediging van zijn tegenstander. Aan het eind gaf de extra toren de doorslag en werd het 4-3. Marcel stond gedurende de partij steeds overwegend tot gewonnen. Op het laatst verspeelde hij een pion en moest het gevecht aangaan met (K + T) tegen (K+T+g-pion.). We waren er allemaal van overtuigd dat dat voor Marcel geen probleem zou zijn. Maar net als Meindert raakte hij vermoeid en op het laatst werd het hem teveel. Onze beide spelers waren volledig stuk. De duur en de spanning van de wedstrijd waren te veel. Alsnog ging de partij verloren en eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Volledig onnodig, maar ja zo gaat dat. Er is overigens nog niets verloren.  Met 5 punten uit 3 wedstrijden staat het eerste nog steeds bovenaan.

  Uitslagen

  HSG 1   Oud Zuylen Utrecht 1     Score
  Spit, V. (Vincent) 2036 Nieuwenhuis, P.P.M. (Pieter) 2228 z-w 1 – 0
  Wijk van der, W.L. (Wim) 2042 Bouwmeester, A. (Andre) 2165 w-z ½ – ½
  Nagtegaal, C. (Kees) 2225 Linde van der, M. (Meindert) 2095 z-w 1 – 0
  Losekoot, P. (Pascal) 2050 Os van, M. (Marcel) 2085 w-z 1 – 0
  Nagel, Y. (Yvette) 1995 Beekman, R. (Robert) 2249 z-w 0 – 1
  Dirksen, M. (Marieke) 1986 Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2003 w-z ½ – ½
  Lindeman, J.W. (Johan) 1960 Kooiman, P.A. (Piet) 1912 z-w 0 – 1
  Vos de, M.A.C. (Michael) 1929 Hummel, A.J. (Albert Jan) 1987 w-z 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 2028 Gemiddelde Rating: 2091   4 – 4

One Response so far.

 1. Alwin van Ee schreef:

  Dr. IJver schrijft een ‘zwarte zaterdag’,
  maar als er in de wijn wat water mag:
  De uitslag was toch maar vier-vier.
  Dat verdient een vrolijk glaasje bier.
  Bij de onverwachte winst van inval-Piet,
  viel alle shitzooi in het niet.
  Onthoud die fraaie naam: Kooiman.
  Wat speelde hij weer mooi, man!
  Albert Jan, voorwaar zeker geen pummel,
  maakte korte metten. Kortom, stem op Hummel!
  Ook een oude krek als Robert Beekman,
  maakte er weer de partij van de week van.

  Sint en Piet