• Beslissende wedstrijd van het zesde

  Posted on februari 25, 2018 by in extern

  De wedstrijd van het zesde tegen Vegtlust 2 (Maarssen) was beslissend voor het kampioenschap. De winnaar mocht zich met nog twee wedstrijden te gaan onaantastbaar voelen en de bloemen al gaan bestellen. De sterkste heeft uiteindelijk gewonnen en dat waren onze tegenstanders. Oud Zuylen Utrecht werd vanaf de eerste zet onder druk gezet en wist zich niet uit de omklemming te bevrijden.

  We spelen momenteel in een 2-3-3 opstelling. Twee aanvallers, 3 middenvelders en 3 verdedigers. De verdedigers moesten als eerste buigen. Maurice pakte met een paard een pion op e4 waarna wit met Da4+ het paard naar het abattoir bracht. Er werd nog wel stevig geknokt maar tevergeefs.

  Patrick heeft zich met veel bravoure in het zesde gespeeld en scoort er lustig op los. Nu wist hij de zwarte aanval langs de a-lijn te pareren door een tegenaanval waardoor de balans in evenwicht bleef (remise). Hidde had het moeilijk. De stelling leek optisch steeds in evenwicht maar de zetten van zwart waren toch wat agressiever en doeltreffender waardoor het hier niet goed afliep.

  De aanval van ons was goed op dreef. Ton verraste zijn tegenstander met b4 en hield voortdurend het initiatief. Wachten tot de verdediging van zwart instortte hetgeen gebeurde. Bas aan bord 1 had het veel moeilijker en stond mogelijk verloren. Met veel geduld wist hij de stelling in evenwicht te brengen en er een remise uit te slepen.

  Het middenveld faalde echter. Judith, vervanger van Theo Rooijakkers, dacht het wel te kunnen klaren in dit team maar kwam bedrogen uit. Peter van Zelst speelde aanvallend en gaf zwart geen enkele kans. Theo Paijmans speelde zeer aanvallend en zette het hele bord, met behulp van zijn tegenstander, in vuur en vlam. Er zullen vast en zeker fouten zijn gemaakt maar dat maakt het alleen maar heftiger, aantrekkelijker en de winnaar onvoorspelbaar. In dit geval trok Theo aan het langste eind. Tot slot de teamleider. Leek goed uit de opening te komen maar had wel een zwakte gecreëerd in zijn stelling waar zijn buurtgenoot in Maarssen dankbaar en uitstekend gebruik van maakte.

  Een dik verdiende overwinning voor Vegtlust. We hebben geen excuses en kunnen alleen maar nederig ons hoofd buigen.

  De stand is nu:
  1. Vegtlust 5-10
  2. De Giessen Linge 5-8
  3. Doredenkers en OZU 5-7

  Doredenkers en De Giessen Linge moeten nog tegen Vegtlust waardoor we nog kans hebben op de tweede plaats. Een spannend slot wacht ons dus nog.

  Oud Zuylen Utrecht 6 Vegtlust 2 3 5
  1. B. Lobik (Bas) J.T. Teuben (Jan) 0.5 0.5
  2. T. Mackaaij (Ton) S.W. van der Vliet (Sven) 1 0
  3. J. van Amerongen (Judith) P. van Zelst (Peter) 0 1
  4. T. Paijmans (Theo) E. Bensdorp 1 0
  5. J.J. Drijver (Jo) J.A. Lindenbergh (Andre) 0 1
  6. H. Bok (Hidde) B.P.A.M. – Szczerba (Ben) 0 1
  7. M. Diederen (Maurice) J. de Boer (Jaap) 0 1
  8. P. Roest (Patrick) N.D. van der Knaap (Niels) 0.5 0.5

One Response so far.

 1. Theo Paymans schreef:

  Mijn partij was niet onduidelijk: vanuit de opening kwam ik gewonnen te staan en zwart kwam er niet meer aan te pas, nergens in de partij heeft hij hoop gehad om zelfs maar remise te bereiken.
  Naderhand met stockfish op Chess 24 nagespeeld en vanaf zet 11 werd het 1,6 voor wit, langzaam oplopend tot plus 6: “white is winning”.
  Zwart ging door de vlag in een hopeloze stelling en met veel materiele achterstand.