• Aftrap KNSB 6e klasse, OZU 4 wint met 6-2

  Posted on oktober 9, 2018 by in extern, knsb, KNSB OZU 4

  (door Alwin van Ee) Zaterdag 6 oktober was de eerste dag in de geschiedenis dat er werd geschaakt in de nieuwe 6e klasse van de KNSB. Ik wist niet eens dat die bestond en meende me voor de 5e klasse te hebben opgegeven, maar dit terzijde. Het was in veel opzichten een primeur, want bij deze eerste thuiswedstrijd van het seizoen moesten er vier teams in de zaal van Oud Zuylen Utrecht worden gepropt. Drie van de vier teams wonnen overigens (alleen OZU 3 moet nog een vuiltje wegwerken).

  OZU 4 komt uit in klasse 6F. In deze poule figureren veel clubs uit de Brabantse bond. Dat heeft ermee te maken dat de regionale competitie in deze bond sowieso al op zaterdag plaatsvond. Kennelijk is er nu een groot aantal teams doorgeschoven naar de landelijke competitie. Met als gevolg dat onze tegenstanders van De Drie Torens 3 helemaal uit Tilburg moesten reizen om het op te nemen tegen een zooitje Utrechters. Wolstad Tilburg staat in carnavalstijd ook bekend als Kruikenstad en derzelve inwoners als ‘Kruikenzeikers’. Dat is niet omdat ze zoveel bier drinken tijdens carnaval en derhalve bovenpostig het toilet dienen te bezoeken, neen, het gebruik van de naam Kruikenzeiker komt voort uit de vroegere toepassing van urine bij het bewerken van wol. Urine werd gebruikt bij het vollen, het wassen en het verven. Arbeiders die hun urine kwamen inleveren kregen daarvoor betaald. De urine werd in kruiken meegenomen naar de fabriek.
  Vandaar.

  Alle Tilburgers kennen het lied waarin weerklinkt: We hebben de schôonste stad van het land, onze vadder is fabrikant, laot ze mar komen, we lussen ze gruun. In het onderhavige geval moesten de Tilburgers evenwel naar ons komen en het was nog maar de vraag wie precies wie zou lusten. Het is niet zomaar een spelletje, er zou nog een stevige strijd plaatsvinden. Teamleider Judith speelde zelf niet mee (we hebben negen spelers) maar viel in OZU 3 in en was dus wel aanwezig. Helaas verloor ze haar partij.

  Harry combineerde zijn tegenstander met veel hersengekraak weg, won een stuk, stond dus gewonnen maar leunde daarna iets te veel achterover, gaf een stuk weg en de stelling was weer in evenwicht. In zijn eigen woorden, het lijkt wel een kort verhaal: “Ik won een stuk, gaf een stuk weg en het werd remise.” Jan kwam goed weg. Zijn opponent hoefde in het eindspel alleen maar alles af te ruilen en zijn pionnen naar de overkant te stuwen, zag het winstplan evenwel niet en bood remise aan. Daar hoefde Jan niet lang over na te denken.

  In de partij van Bert leidden tal van schermutselingen eveneens tot een gelijke stelling. Leo toverde een gunstige Ruy López op het bord. Het leek erop of hier de Spaanse Inquisitie aan het werk was: een snelle victorie! Pascal bracht een pionoffer voor activiteit. We vroegen ons na afloop af of dit pionoffer wel aangenomen had moeten worden. Pascal kwam zo actief te staan dat de vijandelijke vesting ras begon te kraken.

  Rens wist een koningsaanval op te zetten die weliswaar niet tot mat leidde maar wel tot een gewonnen eindspel. Ronald was als laatste klaar. Zijn opponent had volgens Ronald scherper kunnen spelen, maar toen hij dat uiteindelijk ging doen (opmars g4), werkte dat averechts. Deze g-pion werd uiteindelijk de verliezende pion. Het resulterende toreneindspel met een pion meer werd door Ronald tot winst gevoerd.

  Wij Utrechters laten ons de pis niet lauw maken, om maar eens een goede Brabantse uitdrukking te bezigen.

  Na afloop werd volgens een of andere malle traditie gechineesd bij Man Fart op de Straatweg. Naar verluidt at Pascal alle restjes op.

  Oud Zuylen Utrecht 4De Drie Torens 3

  Ronde: 1

  Oud Zuylen Utrecht 4

  De Drie Torens 3

  Gouma , R. (Ronald) 1847 Vennix , F.A. (Frank) 1458 z-w 1 – 0
  Boittin , P. (Pascal) 1778 Mutsaers , A.J.J.M. (Ad) 1718 w-z 1 – 0
  Lardenoye , B. (Bert) 1764 Hohner , A.C. (Andries) 1524 z-w ½ – ½
  Thorig , H. (Harry) 1714 Velden van der, W.C.M.J. (Wim) 1475 w-z ½ – ½
  Ee van, A.R. (Alwin) 1708 Moorsel van, A.A.H.M. (Ton) 1433 z-w ½ – ½
  Keijzer , L.F. (Leo) 1633 Moorsel van, R.A.M. (Rob) 1449 w-z 1 – 0
  Gijzen , J.W. (Jan) 1471 Kaya , C.D. (Cemil) 0 z-w ½ – ½
  Wolters , R.S. (Rens) 1178 Carol , W. (Wendy) 1204 w-z 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1637 Gemiddelde Rating: 1466 6-2

3 Responses so far.

 1. Harm-Theo Wagenaar schreef:

  Gefeliciteerd mannen! Niet gepiest, toch waren ze nat..

 2. Leo Keijzer schreef:

  Het Man Fart-gevoel heb ik in ieder geval het hele weekend vastgehouden…

 3. Ronald schreef:

  Klein detail: mijn tegenstander had scherper kunnen spelen tot hij met g4 kwam. Dat werd uiteindelijk de verliezende pion…