• 9 maart 2017: je had erbij moeten zijn

  Posted on maart 10, 2017 by in extern, nieuws

  Het was een grootse avond en de feestvierders liggen nog op één oor. Een select gezelschap liep juichend door de gangen van het Stedelijk Gymnasium. David en Goliath. Het onmogelijke waarmaken zonder swalbes, matennaaien en hysterisch publiek. In eigen kracht geloven en elke seconde laten tellen.

  Voor OZU3 tellen alle bordpunten. Nummer laatst in de poule dus vechten voor behoud. Voor tegenstander Paul Keres 4 tellen alleen maar matchpunten in het bereiken van de promotie.

  Dat was de setting. Wout van Goor, Ed van Eeden en Wout van Veen ruimden hun stukken redelijk snel op. Twee keer remise en Wout van Veen verloor helaas na flinke kansen in een koningsaanval. Het duurde lang voor de volgende reeks partijen afgelopen was. Harm-Theo nam de aanval van zijn tegenstander over en won netjes. 2-2. Bertrand won na een pionwinst in het vroege middenspel. De d-pion liep, ondersteunt door stukken, van d3 naar d8 en de winst die dit opleverde was voldoende. Alwin moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Het geniepige Pg5 van zijn tegenstander luidde een vervelende stelling en avond in.

  En toe zaten om kwart voor 12 nog 4 mannen met de druk op de klok, geconcentreerd, achter het bord. Naast elkaar, Evert en Sander. Evert had de hele partij een overzichtelijk Caro-Kann met Lf5 gespeeld. In tijdnood klonterden alle stukken samen. In deze beperkte ruimte hield Evert het hoofd het meest koel. Hij won een stuk en na wat schaakjes zette hij zijn tegenstander mat.

  Bij Sander, die het opnam tegen Oud Zuylen lid Erik Corneth, was de scherpte er vroeg in de opening in. Erik rokeerde lang (noodzakelijk) en stormde met g en h pion naar de overkant. In het eindspel (en tijdnood) leek mat in de stelling te zitten. Maar na wat geruil en een paar minuten later leken alle zwarte pionnen wit gekleurd te zijn. De kwaliteit achter was er maar ook 3 pionnen in de plus. Een blunder kostte weer de kwaliteit maar toen was het al afgelopen. 5 voor David, 3 voor Goliath.

  De degradatie hebben we wel achter ons gelaten. De derde plaats in de poule is nog haalbaar. Zo kan het verkeren.

  Paul Keres 4 Oud Zuylen Utrecht 3 3 5
  1. J. Bakker (Jeroen) E. van Eeden (Ed) 0,5 0,5
  2. R. Dijksterhuis (Rolf) E.G.A. de Graaf (Evert) 0 1
  3. E. Corneth (Erik) S. – Blok (Sander) 0 1
  4. P. te Lintelo (Pim) A.R. van Ee (Alwin) 1 0
  5. Y.A.J. Gerritse (Youri) B. Weegenaar (Bertrand) 0 1
  6. J. van Oosten (Jaap) H.T. Wagenaar (Harm Theo) 0 1
  7. G.M.J. Hageman (Ger) W. van Goor (Wout) 0,5 0,5
  8. C. Kiers (Conrad) W. van Veen (Wout) 1 0

One Response so far.

 1. Sander schreef:

  Nog lang met adrenaline in bed gelegen – wat een spannende wedstrijd en wat een topresultaat!