• 6-2 verlies voor OZU 2 in Amersfoort

  Posted on november 24, 2019 by in KNSB OZU 2

  [Door: Hans de Lange]

  Een slachting. De start van de lijdensweg doet Ed. Hij heeft aan het eerste bord een op papier zwakkere tegenstander en bereikt snel een goede stelling. Te optimistisch combineert hij zichzelf snel naar een eindspel met een kwaliteit en pion minder: de zeldzame nederlaag komt hard aan. “Het gruwelijke eindspel daarna heb ik alleen maar zo lang doorgespeeld omdat het een teamwedstrijd was. Eigenlijk wilde ik meteen opgeven”.

  Freek Busstra speelde prima maar mist een aantal kansen op snelle winst (volgens Ed), en zag als resultaat een vijandelijke vrijpion promoveren, hij verliest dus aan bord 2.

  Rond de 15e zet begrijpt Huib Olij dat hij niet ‘echt beter’ staat, het gaat daarna gewoon van kwaad tot erger en uiteindelijk verliest Huib gewoon kansloos. Het zijn zijn woorden….

  Vrolijker is het bij Harm-Theo Wagenaar. Hij treft een tegenstander die er zo wild in gaat, dat er binnen enkele zetten groot voordeel is (+2.4, Stockfish).

  Harm-Theo: “Mijn tegenstander was er een van het type “frapper, frapper toujours” en bleef de zwarte veste bestoken met pion- en stukoffers. Het lukte me om de stelling gesloten te houden, met een veilig staande koning en een surplus aan materiaal. Toen wit geen aanvalszetten meer had, gaf hij op”. Zo kan het dus ook.

  Jan Ackerman bereikte een mooie aanvalsstelling met een pionnenstorm op de vijandelijke veste. De aanval stokte echter en z’n tegenstander vond tegenspel op de andere vleugel, waar Jan plotseling z’n dame en de partij verloor, de 2 lopers staakten de ongelijke strijd.

  Hans de Lange speelt de opening met zwart degelijk en dus met tegenzin. Op zet 13 en 14 verzuimt hij het paard via b4 naar d5 te spelen onder het motto ‘kan altijd nog’. Hij kiest in de diagram voor het idiote 14. Kg8-h8 en kan na Dh4 opgeven.

  (14….Pb4!15.Lb1 Lxf3 16.Df3x Pbd5).

   

   

  Gelukkig is er de partij van Bart de Vries, die nauwkeurig speelt. De opening met b3, Pc3 en e5 overtuigt misschien niet zo, erna beslist hij de partij soepel, met sterke zetten en een prima matdreiging in de hoofdrol.

  Tenslotte de teamleider, Midas Schonewille, die een lastig gambietje nauwkeurig moest spelen. Midas heeft zwart en na 1. d4  f5 en 2. e4 antwoordt hij a tempo met 2…d6, ‘gelukkig direct uit de theorie’.  

  Hij behoudt z’n pion, tot een kritisch moment, waarop hij een belangrijke pionzet ‘vergeet te spelen’. En c5 speelt en.. de lange rokade. Kort erop slaat z’n tegenstander deze pion met de dame en komt binnen op a7, de eigen koning staat dan op c8. Er volgt een niet te pareren aanval. Hij accepteert het verlies, en dat van z’n team (2-6) manmoedig. Na afloop trakteert hij het team op een gezellig team-etentje.

  Uitslagen

  Amersfoort 3   Oud Zuylen Utrecht 2     Score
  Lamme, W. (Wim) 1880 Eeden van, E. (Ed) 2083 z-w 1 – 0
  Sennema, R. (Remy) 1811 Busstra, F. (Freek) 1835 w-z 1 – 0
  Witte de, W. (Wiebe) 1855 Olij, H.G. (Huib) 1823 z-w 1 – 0
  Oskam, C. (Caspar) 1810 Wagenaar, H.T. (Harm Theo) 1835 w-z 0 – 1
  Snijders, J. (Jan) 1725 Ackerman, J.C. (Jan) 1692 z-w 1 – 0
  Manuel, H. (Hans) 1650 Lange de, H.J.G. (Hans) 1648 w-z 1 – 0
  Nitrauw, P.K. (Peter) 1650 Vries de, B. (Bart) 1601 z-w 0 – 1
  Küchler, R. (Ruud) 1708 Schonewille, M. (Midas) 1437 w-z 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1761 Gemiddelde Rating: 1744   6 – 2

2 Responses so far.

 1. Huib Olij schreef:

  Een typisch gevalletje van ‘helaas pindakaas’. maar het Indische etentje na afloop smaakte uitstekend!

 2. Hans JG de Lange schreef:

  Jan-Maarten verdient grote dank !
  Razendsnelle bewerking en plaatsing op zondagavond:)

  Dank,

  Hans