• 45ste Guernsey Chess Festival van start

  Posted on oktober 21, 2019 by in toernooien

  [Door: Jan Maarten van den Boogaart
  Foto’s: Edith van Putten]

  Opening

  Terwijl het toptoernooi op het eiland Isle of Man zijn ontknoping nadert, begint in de luwte op een ander eiland, Guernsey, het door vele Nederlanders geliefde schaakfestival. Dit jaar zijn er van de 86 deelnemers 19 afkomstig uit Nederland. Van hen is er een flink aantal actief in het Utrechtse: Jan Prins (De Rode Loper/Paul Keres), Rolf Dijksterhuis (Paul Keres), Wim van Hoek, Peter Hoogakker (beiden De Rode Loper), Jan Maarten van den Boogaart en Marc Jongerius. Die laatste kan dit jaar niet meedoen, omdat Marc arbiter van het toernooi is. Dus zien we hem hier zijn bijdrage leveren aan de opening. Die opening is altijd wat verlaat, maar nu nog wat meer omdat Peter Rowe, de drijvende kracht achter het toernooi, de inventarisatie van wie er op het slotdiner bij wil zijn nu al moest doen, op verzoek van het management van het hotel, dat het afgelopen jaar weer eens is veranderd.
  Het toernooi is opgedeeld in twee groepen: het Open en Holiday. De grens tussen die twee ligt bij de rating 1900.

  Ronde 1

  Het topbord met de enige grootmeester die meespeelt, Mark Hebden,  bleef lange tijd onbezet, omdat hij blijkbaar had besloten op de dag zelf af te reizen en verzocht had de partij pas om 17:00 uur te mogen beginnen. De rest van het veld startte rond kwart over twee hun partijen.
  De eerste die met een biertje in de handen stond omdat hij gewonnen had was Wim. Zijn tegenstander was blijkbaar niet bekend met een redelijk bekende openingsval.

  De rest had toen nog een paar uur voor de boeg. Jan Prins had een moeilijke partij en moest uiteindelijk in remise berusten. Rolf kwam materiaal voor maar kon dat niet verzilveren en bood op een gegeven moment remise aan dat werd aangenomen. Omstanders, waaronder ikzelf, vonden dat Peter misschien wel verloren had gestaan tegen Frits Bakkes – de kans een andere Nederlander te treffen is vrij groot – maar, zoals hij vanmorgen bij het ontbijt verzekerde, dat was volgens Fritz de computerengine geenszins het geval. Verderop in de partij kreeg hij een kwaliteit te pakken en schoof het eindspel vrij eenvoudig naar de winst.

  Mijn partij tegen Desiré Fassaert ging lange tijd gelijk op. Zoals dat gaat bij ons amateurs doet eerst de een een zwakkere zet, dan de andere, enzovoorts, totdat de 40ste zet nadert en de tijdnood begint toe te nemen. Dan is het moment om extra alert te zijn.

  Resultaten en Live-borden

  Resultaten Open
  Resultaten Holiday

  Een aantal partijen wordt live uitgezonden op de bekende schaakservers zoals Chess24 en Chessbase, maar ook op de toernooisite: hier (Flash) en hier (non-Flash).

Comments are closed.